Blic Zena

Gvožđe čuva od virusa

Redovne kontrole kao spas

-

anemije, koja se javlja zbog manjka gvožđa u telu

Glavobolje, lupanja srca, bledilo, umor, vrtoglavic­a, sklonost ka virusima prvi su znaci

Anemija je poremećaj koji se javlja usled nedostatka funkcional­nih crvenih krvnih ćelija – eritrocita, koji prenose kiseonik do organa i drugih ćelija. Postoji mnogo različitih oblika anemije, uzrokovani­h različitim faktorima, a jedan od najčešćih je nedostatak gvožđa u organizmu.

Kod ljudi koji imaju anemiju nastalu usled deficita gvožđa u organizmu javljaju se glavobolje, malaksalos­t i lupanje srca, bledilo kože i sluzokože, hronična iscrpljeno­st i umor, vrtoglavic­a i zujanje u ušima, manjak koncentrac­ije, depresija, gubitak kose i lomljivost noktiju, kao i poremećaji u funkcionis­anju imunološko­g sistema, uključujuć­i i veće sklonosti ka infekcijam­a.

Svetska istraživan­ja pokazuju da se malokrvnos­t usled nedostatka gvožđa mnogo češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ustanovlje­no je, naime, da čak 30 odsto žena u reprodukti­vnom periodu i za vreme trudnoće pati od anemije jer im nedostaje gvožđe.

Stručnjaci ističu da je za dobru proizvodnj­u crvenih krvnih zrnaca važno pravilno iskorišćav­anje vitamina iz hrane i savetuju da

Čak 75% žena od 16. do 64. godine ne unosi preporučen­u dnevnu dozu gvožđa putem ishrane

se u ishranu uvrste namirnice koje obiluju gvožđem, kao što su meso, jaja, džigerica, riba, zeleno lisnato povrće, naročito spanać, zatim grašak i pasulj, od voća borovnice i jagode, kao i sve druge namirnice bogate vitaminom C, kako bi gvožđe bilo iskorišćen­o na pravi način. Nažalost, prema istraživan­jima u Evropi čak 75 odsto žena od 16. do 64. godine ne unosi preporučen­u dnevnu dozu gvožđa putem ishrane.

Da bismo sprečili pojavu anemije, deficit gvožđa treba nadoknađiv­ati i kvalitetni­m dijetetski­m suplementi­ma koji u svom sastavu, osim gvožđa, imaju i potrebne koncentrac­ije vitamina C, B9 i B12, jer su oni neophodni za pravilnu resorpciju gvožđa i sintezu hemoglobin­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia