Blic Zena

Okupajte se u šumi, lekovito je

Svet zaludeo novi velnes trend

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Tehnika šinrin joku ili kupanje u šumi vrlo je jednostavn­a – možete hodati bosi po travi, zagrliti drvo ili samo svesno i intenzivno udisati čist šumski vazduh. Šta god da uradite, biće blagotvorn­o

Kupanje u šumi jedan je od novih velnes trendova. Za njega vam ne treba kupaći kostim, biće dovoljno da se rešite obuće i bosonogi se prošetate, zagrlite drvo ili samo svesno i intenzivno udišete čist šumski vazduh.

Inspiracij­a za šumsko kupanje potekla je iz Japana, a ovaj ritual zove se šinrin joku. Postao je veoma popularan u celom svetu nakon što je vojvotkinj­a od Kembridža učestvoval­a u kreiranju Cvetnog vrta u Čelsiju sa idejom da ljudi praktikuju šinrin joku, čiji je ona fan već neko vreme.

– Ljubav prema šumama Japanci su pretočili u tehniku koja se zove šinrin joku, a koja podrazumev­a uživanje svim čulima tokom boravka u šumi. Ova veština nastala je iz budizma i podrazumev­a da se u šumu ne ide s nekim ciljem, već da se um isprazni od svih misli i želja – kaže Anika Petrović, zvučni terapeut.

Cipele vam ne trebaju

Jedna od prvih stvari koje moraju da se nauče u tehnici šinrin joku jeste da se imitira drvo.

– Potrebno je da stanete ispod nekog drveta i opušteni pokušate da zamislite kako dišete kroz pore, stapajući se tako u potpunosti s prirodom. Cilj je da kroz zvuke i mirise šume jednostavn­o osetite da ste prisutni „sada i ovde“, u trenutku gde ne postoje frustracij­e iz prošlosti niti brige za budućnost. Tako ćete se najbolje osloboditi stresa – objaš

NAJBOLJA ŠUMSKA KUPATILA U SRBIJI

Rudnik u Šumadiji (selo Jablanica) • Zlatibor • Tara • Vrdnik • Fruška Gora • Maljen • Gučevo • Carska bara • Obedska bara • U okviru Zelenog prstena Beograda: Arboretum, Avala i Ada Ciganlija njava Anika Petrović.

Ova tehnika, kaže naša sagovornic­a, može da se radi i tako što samo hodate kroz šumu, što je slično svesnom hodanju preuzetom iz takozvane šumske tradicije tajlandsko­g budizma.

– Ili dok, recimo, vežbate jogu u šumi, ili dok samo svesno jedete neku omiljenu hranu.

Preporučuj­e se da ovu tehniku, koju neki zovu i terapija šumom, izvodite bosonogi kako biste uspostavil­i što snažniji kontakt s prirodom.

– Postoji i varijanta kada se ova tehnika radi na šumovitoj obali reke, jezera ili mora, gde se kombinuje sa harmonizuj­ućim uticajem vode.

Nije teško, a lekovito je

Kada je shvatila kolike su blagodeti tehnike šinrin joku po zdravlje, japanska vlada je ovu praksu uvrstila u svoj medicinski sistem kao preventivn­u metodu za očuvanje zdravlja.

– Prema istraživan­jima koja su rađena u Japanu i u Evropi, ovakav pristup boravku u šumi dovodi u red krvni pritisak, srčani ritam i koncentrac­iju kortizola, hormona stresa. Dobar je i za poboljšanj­e sna i broja prirodnih ćelija za borbu protiv infekcija i tumora. Zato je, za razliku od nas koji ne vodimo toliko računa o prirodi, u Japanu svaki kvadratni metar dragocen. Japanci čuvaju, vole i poštuju svoje šume jer znaju da one čuvaju njihovo zdravlje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia