Blic Zena

Aktuelno Od poplava osigurano 5% ljudi

Godišnja polisa osiguranja košta kao dvonedeljn­i trošak za cigarete

- B. S.

Poplave širom Srbije ponovo su donele nevolje brojnim domaćinstv­ima. Nada mnogih po- rodica da voda neće doći baš do njih utihnu- la je jer im je voda uništila svu imovinu. Kao i 2014. godine, kad su poplave bile katastro- falne, i sad se nametnulo pitanje koliko domaćinsta­va u Srbiji je osigurano od poplava.

– Osiguranje od poplave, bujice i visoke vode dopunski je rizik koji se ugovara uz osnovno osiguranje od požara. Imovinu od elementarn­ih nepogoda kod nas osigurava manje od 10 odsto građana, a tek svaki četvrti ili peti ima ugovoren i dopunski rizik od poplave, što je izuzetno mali broj građana, iako su poplave kod nas sve češće – kaže Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravač­a Srbije.

Razlog što Srbi u većem broju ne osiguravaj­u imovinu jeste što svi polaze od toga da poplave neće pogoditi njihov kraj, da se neće ponoviti i da će im država nadoknadit­i štetu.

Nažalost, poplave se dešavaju iz godine u godinu. Na primer, 2014. godine prosečna šteta koju su poplave napravile u Obrenovcu i okolini bila je oko 15–20 hiljada evra. Država je ugroženima pomogla sa oko 2.000 evra, a sve ostalo su morali sami da obezbede.

– Razlog i stav većine jeste da je osiguranje skupo, što nije tačno. Iako se visina premije za osiguranje od poplava ne određuje prema kvadraturi, već prema osiguranoj sumi, neke računice pokazuju da polisa osiguranja nekretnine od 50 kvadrata od osnovnih i od rizika poplave može da se kupi već za 30–40 evra za godinu dana. Toliko pušači potroše za pola meseca – otkriva Jovanović.

Ni situacija u poljoprivr­edi nije za pohvalu. Uopšteno, u Srbiji je osigurano nešto više od 10 odsto biljne proizvodnj­e i svega oko pet odsto stočnog fonda i po tome zaostajemo i za razvijenij­im državama regiona.

 ??  ?? Poplave u Osečini
Poplave u Osečini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia