Blic Zena

PANDEMIJA LOŠE UTIČE NA NAJSTARIJE

-

Zbog pandemije su nastale mnoge promene, od globalnih, potom unutar jedne zemlje i, najzad, kod svakog od nas, i one utiču na naše odnose s drugim ljudima. – Svaka promena zahteva prilagođav­anje organizma novoj situaciji, a to dovodi do stresa. Stres neminovno negativno utiče na funkcionis­anje organizma, što je posebno primetno kod starije generacije, koja već ima neka neurološka oštećenja poput demencije – kaže klinički psiholog Stefan Dimić.

dnevne izazove i načine na koje se s njima bore, te dobijaju kvalitetan fidbek i podršku. Ograničava­njem broja osoba u zatvorenom prostoru ovakva intervenci­ja ne može biti sprovedena.

Osetljivi su na promene

– Savetuje se redovna fizička aktivnost jer postoje dokazi da ona popravlja fizičko, kognitivno i ponašajno funkcionis­anje dementnih. Zato je, da bi se prevazišle negativne posledice ove krizne situacije, neophodno da se koliko-toliko povrati rutina, koja doprinosi osećaju kontrole. Ako nije moguća fizička aktivnost u zatvorenom prostoru ili napolju, bitno je organizova­ti vežbe za starije osobe u njihovim sobama.

U ozbiljniji­m domovima za smeštaj starih lica postoji jasan plan aktivnosti, sa strogom strukturom. Ova rutina se pokazala neophodnom u radu sa starijim osobama, jer su oni osetljivi na bilo kakvu promenu, pa i kad se komad nameštaja pomeri iz jednog ugla sobe u drugi.

– Pošto trenutno nisu moguće posete, bilo bi dobro organizova­ti video ili audio pozive u doba poseta. Treba ograničiti i gledanje vesti jer i to može dodatno uticati na uznemireno­st starijih osoba.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia