Blic Zena

JOŠ SE NE ZNA KOLIKO TRAJE IMUNITET NA KORONU

Šta znači kad ih imamo u krvi

- Violeta Nedeljkovi­ć

bakterije, gljivice i toksine. Zbog kovid-19 infekcije u fokusu su imunoglobu­lini IgM i IgG, a evo šta nam govori njihovo prisustvo u krvi

Antitela nastaju da bi odbranila organizam od uljeza – virusa, bakterija, gljivica ili parazita, raznih toksina i drugih materija koje ga ugrožavaju. Pitali smo dr Ivanu Cerovinu Đurić, lekara opšte medicine, šta su to antitela i koja je njihova uloga u našem organizmu.

– Antitela predstavlj­aju proteine koji imaju oblik slova y, i njihova uloga je da prepoznaju i vezuju strane napadače na naš organizam. Postoji pet klasa imunoglobu­lina koji se po ulozi i obliku malo razlikuju međusobno, a to su IgA, IgM, IgG, IgE i IgD – kaže doktorka Cerovina Đurić.

IgA imunoglobu­lini mogu se naći u različitim sekretima kao što su pljuvačka i majčino mleko, IgM i IgG cirkulišu u krvi i idu do organa, IgE se stvaraju pri alergijsko­j reakciji, a IgD imunoglobu­lini su još enigma. Oni se nalaze u krvi u maloj količini i još uvek nismo baš sigurni kakva je njihova uloga.

– Zbog kovid-19 infekcije u fokusu su imunoglobu­lini IgM i IgG. IgM antitela se pojavljuju sedmog do desetog dana infekcije i ona su prvi odgovor na infekciju. IgG antitela nastaju od desetog do četrnaesto­g dana infekcije i zapravo predstavlj­aju naš dugotrajni imunitet protiv tog napadača. Ako se pri serološkim analizama krvi nađu IgM antitela, a ne i IgG, znači da je infekcija u toku i da IgG antitela još nisu stigla da se stvore – objašnjava doktorka Đurić i dodaje da ako se nađu obe vrste antitela, verovatno se nalazite u drugoj ili trećoj nedelji od po

Govoreći o tome koliko dugo traju antitela na korona virus, Marija Gnjatović, istraživač sa Instituta za primenu nuklearne energije, kaže da su praćenjem pacijenata primetili da antitela ne padaju. – Nivo antitela nije padao kod svih pacijenata koje smo pratili, odnosno nije bilo slučajeva naglog pada – rekla je Gnjatoviće­va i dodala da još ne može pouzdano da se kaže da li oni koji su jednom proizveli antitela mogu ponovo da se zaraze.

četka infekcije.

Ako su IgM antitela negativna, a IgG antitela pozitivna, znači da ste preležali infekciju i stekli dugotrajni imunitet.

– Dugotrajni imunitet kod nekih infekcija traje godinama, a kod nekih samo nekoliko meseci – istakla je doktorka Cerovina Đurić.

Serološkim testovima na kovid-19 detektuje se prisustvo antitela IgM i IgG u krvi, što ukazuje na to da je pacijent oboleo ili je preležao kovid-19

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia