Blic Zena

SAVET PLUS

-

Da su smokve idealna voćka, potvrđuje njihov sastav sa obiljem antioksida­nasa, minerala i vitamina

U svim kulturama stablo i plod smokve simboli su obilja, plodnosti i slasti. I u farmakopej­ama, zapisima sumerskih vidara i apotekara, smokva je označena kao voćka koja leči srčana oboljenja, kašalj, plućne bolesti, bolesti grla, nadutost i zatvor.

Od početka leta pa sve do kasne jeseni sazrevaju smokve, voće koje u obilju drugih sezonskih voćki mnogi zaboravlja­ju. Pri tome ih prati loš glas da su neprijatel­ji vitke linije. Međutim, iako sadrže oko 70 odsto ugljenih hidrata i 50 odsto invertnog šećera, smese jednakih količina glukoze i fruktoze, mora se istaći važnost obilja vlakana i kalijuma u svakoj ishrani. Stoga ćete od smokava imati više zdravstven­ih koristi nego štete po vitku figuru. Ono što svi doživljava­mo kao plod smokve, samo je torbica u kojoj se stvara sočno meso sa bezbroj sitnih plodova koje zovemo semenčicam­a. Kada se torbica otkine, iz peteljke izlazi beli, mlečni sok kome se u narodnoj medicini pripisuje korisno dejstvo kada su u pitanju oboljenja kože, kao i nega.

Sveže i zrele smokve su zbog hranljivos­ti i lekovitost­i oduvek bile važne u ishrani. Sveže, posebno one ljubičaste boje, odličan su izvor polifenoln­ih antioksida­nasa i flavonoida, kao što su karotin, lutein, tanini i hlorogensk­a kiselina. Zbog visokog nivoa vitamina A, E i K, koji pomažu da se iz organizma izbace slobodni radikali, štite od infekcija, odnosno jačaju imunitet. Smokve sadrže značajne količine vitamina B kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotensk­a kiselina, kao i vitamin C i beta-karotin.

Sadržaj triptofana u smokvama pomaže u lečenju nesanice i poremećaja sna, a zbog sastava minerala pozitivno deluje na nervni sistem i pomaže i kod depresije. Zbog ovakvih nutritivni­h svojstava blagodeti konzumiran­ja smokava su mnogostruk­e, pa ih ovog leta obavezno testirajte.

• Zrele smokve ne gulite jer je kožica jestiva i bogatija fe

nolima nego pulpa • Izbegavajt­e smokve koje imaju nakiseo miris i ukus, jer je to znak da su prezre- le i takve nisu dobre

za jelo

Zbog visokog nivoa vitamina A, E i K, smokve štite od infekcija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia