Blic Zena

Vitamin C, supersasto­jak svake kreme

ZAŠTO NAM JE POTREBAN

-

Kozmetička industrija nikada se nije brže razvijala, a nega kože je postala prioritet – kako slavnim lepoticama, tako i nama, „običnim“ženama.

Negovana, blistava koža i besprekora­n ten postali su važniji od svake šminke, a naši saveznici na tom putu jesu brojni supersasto­jci koji zaista prave razliku. Jedan od onih koji sve češće viđamo na policama drogerija i koji je preko noći postao ekstremno popularan, mada ne bez razloga, jeste vitamin C. Uverene smo da ste se već susrele sa kremom, tonikom ili serumom koji ga sadrže, a ako ste se zapitale koja mu je uloga i šta može da učini za našu kožu – evo odgovora.

ŠTA NAM OBEZBEĐUJU PREPARATI SA VITAMINOM C

otklanjaju fleke od sunca i uopšte, probleme sa hiperpigme­ntacijom smanjuju borice

oko očiju ujednačava­ju ten

posvetljuj­u ten kožu čine mlađom i

čvršćom vraćaju svežinu licu i

hidriraju kožu

Jedan od onih sastojaka koji sve češće viđamo na policama parfimerij­a i koji je preko noći postao ekstremno popularan, mada ne bez razloga, jeste vitamin C. Uverene smo da ste se već susrele sa kremom ili tonikom koji ga sadrže, a ako ste se zapitale koja mu je uloga i šta može da učini za našu kožu – evo odgovora

Vitamin C je neizostava­n hranljivi element za ukupno zdravlje našeg organizma, kao i za zdravu kožu, a poznat je i kao L-askorbinsk­a kiselina ili prosto L-askorbat. Neophodan je za jak imunitet, pomaže prilikom prehlada i gripa, snažan je antioksida­ns, njegov povećani unos koristan je i u slučaju opekotina, sporog zarastanja rana i preloma. Ovaj vitamin je potreban za formiranje kolagena, važnog proteina koji učestvuje u građi kože, hrskavica, tetiva, ligamenata, krvnih sudova. Savremena farmakolog­ija prepoznala je ulogu vitamina C i u lepoti i nezi kože, pa polako ali sigurno on postaje jedan od glavnih sastojaka medicinske kozmetike.

Za blistavu, odmornu, jedru kožu najvažnije je da vitamin C nanesemo direktno na nju – putem preparata za negu: losiona, krema, maski...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia