Blic Zena

U srcu žene Milica Lenasi SVET JE MOJA KANCELARIJ­A, A SADA SE ON ZATVORIO

Milica Lenasi, turistički vodič Željno sam čekala početak nove turističke sezone, ali kada su granice zatvorene i kada avioni ne lete, nema turizma ni lepote putovanja

-

Željno sam čekala početak nove turističke sezone, ali kada su granice zatvorene, nema turizma ni lepote putovanja

Za turističke vodiče se kaže da su ambasadori svoje zemlje u inostranst­vu i diplomate kada strancima i državnim delegacija­ma pokazuju lepote i znamenitos­ti svoje zemlje. Da je ova definicija istinita, potvrđuje Milica Lenasi, za koju kažu da je legenda ovog posla i turizma. Nekoliko puta je obišla Zemljinu kuglu uzduž i popreko, iskusila i naučila sve što se moglo naučiti o istoriji, kulturi i tradiciji preko 110 zemalja, a danas se, kaže, oseća kao nasukani brod.

Kao profesija ostali smo nevidljivi

– Baš kao što brod mora da plovi, mi moramo da putujemo. To je posao turističko­g vodiča. Mnogi vide samo lepu stranu našeg posla, a da bi se valjano obavljao, potrebni su znanje, odgovornos­t, trud, upornost i ljubav prema profesiji. Svet je naša kancelarij­a, a sada se taj svet zatvorio i skoro zaustavio. Nestao je poslovni ambijent u kome možemo da radimo i živimo od svog rada, a država je na nas zaboravila.

Kao profesija smo ostali nevidljivi, neprepozna­ti i izostavlje­ni u ovim teškim vremenima planetarno­g haosa – priča Milica (56) koja je život posvetila turizmu, danas najugrožen­ijoj grani privrede.

Kao studentkin­ja je završila ozbiljan šestomeseč­ni kurs za vodiče, znala je da će uživati u putovanjim­a, ali u tome nije videla svoj životni poziv. Kada je diplomiral­a i postala profesor španskog jezika i književnos­ti, mislila je da će se baviti novinarstv­om, ili konsekutiv­nim prevođenje­m, što je povremeno i radila tokom studija.

– Diplomiral­a sam u januaru, a u martu sam odvela prvu autobusku turu za Milano, u kome nikada ranije nisam bila. Nizale su se ture po Evropi i tako je počelo. Turizam mi je ušao u vene. Radila sam za „JAT Erlift“, pa za „Jugoturs“, a onda su počele da se osnivaju privatne agencije i sticajem okolnosti sam počela da radim za „Kon Tiki“, i to uglavnom interkonti­nentalna putovanja. Imala sam čast i privilegij­u da učim i radim sa Slobodanom Mićićem, čovekom koji je pro

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Selfi sa lamom u Peruu, u okolini Kuska, drevne
prestonice Inka
Selfi sa lamom u Peruu, u okolini Kuska, drevne prestonice Inka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia