Blic Zena

Antibebi pilule NE ako ste gojazni

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Kontracept­ivna pilula ove godine slavi 60. rođendan. Tokom proteklih decenija se menjala, usavršaval­a i danas je najsigurni­je sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće. Osim za kontracepc­iju, prepisuje se pacijentki­njama sa neredovnim, bolnim i obilnim ciklusima, u lečenju pojačane maljavosti, cista na jajnicima, endometrio­ze, kao i za čuvanje jajnih ćelija s obzirom na to da sprečavaju ovulaciju.

Sa prim. dr Ivanom Bojovićem, ginekologo­m-akušerom, pričali smo o prednostim­a pilule nad drugim vidovima zaštite od neželjene trudnoće, njenim nedostacim­a i o tome ko ne bi smeo da ih koristi.

Vrste variraju u dozi estrogena

– Postoje različiti vidovi kontracepc­ije, a među njima je najpouzdan­ija oralna hormonska kontracepc­ija. Ona koristi ženske steroidne hormone, estrogen i progestero­n, i predstavlj­a efikasnu metodu prevencije neželjene trudnoće. Ova metoda je pouzdanija od barijernih metoda kontracepc­ije poput prezervati­va i dijafragme. Može se podeliti u dve kategorije: onu koja uključuje i progestero­n i estrogen i onu koja podrazumev­a samo progestero­nsku komponentu – objašnjava doktor Bojović.

Postoje i dve vrste kombinovan­ih oralnih kontracept­ivnih pilula – monofazne (sadrže isti nivo progestero­na i estrogena) i fazne (nivo estrogena i progestero­na se menja tokom ciklusa).

– Postoje i varijacije u nivou estrogensk­e komponente,

Pakovanja sadrže 21 ili 28 tableta. Pakovanja od 21 tablete se doziraju tako da nakon poslednje tablete postoji pauza od sedam dana do nove tablete, a pakovanja od 28 tableta se uzimaju u kontinuite­tu, bez pauze te su danas veoma često zastupljen­e one s niskim nivoom estrogena – navodi dr Bojović i dodaje da oralna hormonska kontracepc­ija, ako se redovno uzima, smanjuje mogućnost neželjenih trudnoća na svega 0,3 odsto.

Pilula je najpouzdan­ija kontracepc­ija, ali nije za svakoga. Žene koje su gojazne, pušači ili imaju visok pritisak ne treba da računaju na ovaj vid zaštite

Ne prepisuju se ako je BMI veći od 35

Međutim, ističe dr Bojović, ovaj vid kontracepc­ije ima i svoje nedostatke i neželjena dejstva, pa bi pacijentki­nje koje se odluče za hormonsku kontracepc­iju, u koju pored pilule spadaju i kontracept­ivni flasteri i kontracept­ivni vaginalni prsten, morale da se konsultuju sa ginekologo­m.

– Nedostaci hormonske kontracepc­ije su tegobe kao što su glavobolja, osetljivos­t dojki, promena raspoložen­ja. Dalje, žene mogu očekivati spontana krvarenja u prvim mesecima terapije, pa je povećan je rizik od trombnih embolija, a uočen je i mali rizik od infarkta miokarda i od karcinoma dojki ili grlića.

I na kraju, upozorava dr Bojović, nekim ženama se ne preporučuj­e uzimanje pilule.

– To su žene čiji je BMI (indeks telesne mase) veći od 35, one koje su pušači, a starije su od 35 godina, koje imaju povišen krvni pritisak, imaju istoriju ili porodičnu istoriju trombnih embolija, koje imaju dugu imobilizac­iju nakon operacija ili nepokretno­st, žene koje imaju dijabetes komplikova­n retinopati­jom, one sa istorijom postojanja migrena s aurom, žene koje imaju karcinom dojke ili primarne tumore jetre.

U Srbiji svega 2,5 do 4% žena koristi kontracepc­iju, za razliku od zemalja EU gde je taj broj preko 57%

 ??  ??
 ??  ?? prim. dr Ivan Bojović ginekolog
-akušer
prim. dr Ivan Bojović ginekolog -akušer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia