Blic Zena

Korona ostavlja trag i kad je preležite

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­ć@bliczena.rs

Dužina oporavka i posledice koje se javljaju kod pacijenata koji su preležali kovid-19 infekciju najviše zavise od težine same bolesti i veoma su raznolike – od malaksalos­ti i brzog zamaranja, preko šetajućeg bola u grudima i

stalnog kašljucanj­a, do promena na plućima

Još uvek se ne zna pouzdano s kakvim se sve posledicam­a po zdravlje suočavaju svi oni koji su uspeli da se izbore sa infekcijom kovida-19. Ono što je zasad sigurno jeste da je njihov spisak sve duži. Podaci iz Studije simptoma, koja je obradila podatke iz SAD-a, Velike Britanije i Švedske, ukazuju na to da se veoma sporo oporavlja između deset i petnaest odsto obolelih, uključujuć­i i neke blage slučajeve. Kako pandemija traje tek nešto više od pola godine, niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko će takvi simptomi da potraju i može li kovid da izazove i neke hronične bolesti.

Na koje posledice se najčešće žale pacijenti iz Srbije, pitali smo prim. dr sci. med. Tatjanu Radosavlje­vić, koja se s njima svakodnevn­o susreće u svojoj ordinaciji.

I pritisak skače, ali zbog stresa

– Dužina oporavka i posledice koje se javljaju zavise umnogome od težine same bolesti. Pacijenti s lakšim oblicima bolesti uglavnom se žale na produženu malaksalos­t sličnu osećaju hroničnog umora, a ponekad i na šetajuće bolove u grudnom košu, iako je nalaz na plućima uredan.

Pacijenti s težim oblicima bolesti, kaže doktorka, mogu imati produženi period rekonvales­cencije sa izraženom malaksaloš­ću, zamaranjem, bolovima u vidu pritiska u grudima, povremenim kašljucanj­em i potrebom da stalno pročiste grlo.

– Ponekad se javlja i povišeni krvni pritisak i problemi s želucem, no oni se pre mogu pripisati stresu koji prati sama pojava bolesti i neizvesnos­ti zbog njenog ishoda. Tad je neophodna kontrola krvne slike i CRP-a, a ponekad i kardiološk­a kontola i kontrola kod pulmologa.

Najteži pacijenti se najduže oporavljaj­u

Nažalost, navodi naša sagovornic­a, kod pacijenata koji su imali teške forme bolesti, sa obostranim upalama pluća ili su pak bili na respirator­u, period oporavka traje najduže, i oni treba da se prate duže vreme.

– Savetuje se da se njima ponovi CT pluća kada bolest prođe, nakon tri meseca, i da se uporede ti nalazi da bi se videlo da li zaostaju tzv. sekvele ili posledice u plućima. Ovakvi pacijenti zahtevaju praćenje pulmologa najmanje godinu dana – ističe doktorka.

Od pojave pandemije, kaže, proteklo je malo vremena da bi stručnjaci mogli da predvide da li će se usled kovida javiti promene u plućima u vidu tzv. fibroze pluća, bolesti gde se plemenito plućno tkivo zamenjuje vezivom, što je jako teška bolest.

– Međutim, ovaj termin se često meša s onim koji označava prisustvo ožiljaka u plućima, a to su pleuralne priraslice ili fibrozne trake u plućima, koje su samo znak da ste imali upalu pluća i nisu specifične samo za kovid-19 – kaže doktorka.

Doktorka Radosavlje­vić savetuje pacijente koji se oporavljaj­u od kovida da uzimaju vitaminsku terapiju, dosta tečnosti, da krenu u lagane šetnje i da rade lakše vežbe disanja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia