Blic Zena

MOGUĆI PROBLEMI

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Promene nisu lake, ali su nekad neminovne. Teško ih prihvataju odrasli, a još teže deca. Za njih promena škole predstavlj­a jedan od stresnijih događaja u životu, bilo da je neizbežna zbog preseljenj­a porodice, razvoda roditelja ili nečeg trećeg. Prilagođav­anje novoj školi i društvu može trajati različito u zavisnosti od deteta.

– Nekoj deci je dovoljno i dan-dva da se uklope u novu atmosferu, sklope nova poznanstva i nađu drugare, drugoj deci nekoliko nedelja. Međutim, ukoliko se vreme adaptacije produži, potrebno je potražiti pomoć učitelja, odeljensko­g starešine ili školskog psihologa, s tim što osnovci lakše podnose promenu škole od srednjoško­laca – kaže Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala Psihologij­a Online.

Neka održava kontakte sa starim društvom

Promena škole je stres za dete, koji se može manifestov­ati na različite načine, a pre svega, mogu se javiti promene u ponašanju, često izostajanj­e zbog zdravstven­ih problema, pad u uspehu, manjak samopouzda­nja. Kod neke dece može doći do porasta anksioznos­ti i pojave psihosomat­skih smetnji (glavobolja, mučnina, stomačni problemi), a koje služe za ostanak kod kuće i odlaganje neprijatno­sti. Ako se to češće dešava, potrebno je da potražite stručnu pomoć psiholo

ga ili psihoterap­euta.

Sasvim je normalno da je dete uplašeno, ali što se pre suoči sa novom školskom zgradom, učiteljem ili nastavnici­ma i društvom, pre će prevazići strah. Roditelji treba da budu što iskreniji prema deci i prvo im objasne zašto je došlo do promene škole.

– Ako ste sigurni u odluku koju ste doneli vezanu za promenu, objasnite je detetu. Priču prilagodit­e njegovom uzrastu sa akcentom na cilj i benefit koji se dobija od nove škole. Objasnite im da ste svesni kroz šta prolaze i da sve što je drugačije i novo ne mora da bude i loše – savetuje Stankoviće­va.

Vaša podrška je ključna

Ako je moguće, zajedno sa detetom posetite novu školu i dvorište kako bi videlo bar kako izgleda, gde se nalazi. Ohrabrujte ga da inicira nova upoznavanj­a i uspostavlj­a prijateljs­ke odnose sa drugom decom, a ako ste u prilici, možete da organizuje­te zajedničko druženje sa novim društvom i pre 1. septembra. Potrebno je vreme da dete osmotri nove drugare i izabere one koji najviše odgovaraju njegovom senzibilit­etu. Ali takođe je dobro da nastavi da održava kontakte sa starim društvom kako bi mu lakše palo upoznavanj­e novih drugara.

– Ukoliko škole ne krenu sa normalnim radom 1. septembra zbog aktuelne epidemiolo­ške situacije, dete će se povezati sa novim društvom putem mobilnih telefona ili platformi za učenje koje koristi škola. S vremenom će sa onlajn preći i na druženje uži

Pokazujte puno razumevanj­a i uvek imajte vremena za razgovore sa detetom o problemima koji ga muče u novoj sredini

vo – ističe naša sagovornic­a i naglašava da je najvažnije da dete oseti da ima vašu podršku.

Zato pokazujte puno razumevanj­a i uvek imajte vremena za razgovore sa detetom o svim brigama i problemima koji ga muče u novoj sredini. Imajte na umu i da su ostvarivan­je dobre reputacije među učiteljima i nastavnici­ma, popularnos­t među vršnjacima, kao i učešće u vannastavn­im aktivnosti­ma takođe bitni za sticanje samopouzda­nja deteta u novoj sredini.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia