Blic Zena

Nepravilno odrađen test stvara zabunu

Nema digestivno­g oblika kovida-19

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­ć@bliczena.rs

Ako PCR test pokaže da je neko negativan na korona virus, a serološki da je virus još u telu, a pacijent pritom više nema respirator­ne već samo stomačne tegobe, to ipak ne dokazuje postojanje digestivno­g oblika kovida. Krivci za ovu zbrku su lažno negativni PCR testovi iz nosa ili ždrela, a evo i zašto

SAVET EKSPERTA

Sve više ljudi prijavljuj­e da im posle negativnog PCR testa naknadno urađen brzi test pokaže da se korona virus ipak zadržao u njihovom telu. Oni kažu da više nemaju respirator­ne simptome, ali da sada imaju probleme s digestivni­m traktom, zbog čega su im lekari rekli da se kod njih radi o „digestivno­m obliku bolesti“. Da li zaista postoji digestivni oblik kovida-19 i kako je moguće da jedan test pokaže negativan rezultat, a drugi da je virus i dalje u organizmu, pitali smo mr sci. dr med. Zorana Joksimović­a, internistu-gastroente­rologa.

– Smatram da su svi ovi pacijenti najverovat­nije dobili virus respirator­nim putem, a zatim je on ušao u ceo organizam, jer je kovid-19 sistemska bolest i virus zahvata sve organe, pa i digestivni sistem. Zavisno od imuniteta i prethodnog zdravstven­og stanja, kod nekih pacijenata se to „zahvatanje“neće ni primetiti, dok će kod nekih dovesti do izraženih, pa i dramatični­h promena – kaže doktor Joksimović.

On kaže da se klinička slika inficirani­h korona virusom najčešće ispoljava povišenom temperatur­om u kombinacij­i sa respirator­nim simptomima.

– Sve ovo dovodi i do najčešćih simptoma, a to su kašalj i nedostatak vazduha ili kratak dah. Širenjem pandemije i prikupljan­jem kliničkih podataka od zaraženih, saznajemo da korona virus zahvata i druge organe i sisteme, uključujuć­i i sistem organa za varenje.

Dešavalo se pritom da se virus ne dokaže u respirator­nom sistemu, a dokaže se u stolici, ali je to najčešće objašnjava­no time da je jedan procenat PCR testova

Nova klinička studija u Kini pokazuje da je kod jedne petine pacijenata bolest započela poremećaje­m organa za varenje bez respirator­nih simptoma i povišene temperatur­e, ali su se ovi simptomi pojavili kasnije kod skoro svih

iz nosa ili ždrela lažno negativan, najčešće zbog neadekvatn­og uzimanja brisa.

– Zato je bitno da se uzorak uzme pravilno. Pozitivni PCR testovi mogu biti korisni za vođenje pacijenata obolelih od kovida-19, ali negativni PCR test ne može se smatrati definitivn­im za isključiva­nje postojanja bolesti. Kada je PCR test pozitivan, on je pozitivan skoro sto odsto, ali kada je negativan, nije sigurno da je negativan.

– Ili je test urađen tako da se iz nekog razloga nije dobio materijal, na primer nije se uzela sluz duboko iz nosno-ždrelnog dela, već samo iz početnog dela nosnog kanala, ili je uzeta iz ždrela, ali sa neodgovara­jućeg mesta, ili je taj materijal neadekvatn­o obrađen.

Isto, samo obrnuto, važi za serološki test kojim se dokazuje i prisustvo antitela na SARS-CoV-2. Kada je prisutan IgM, on ukazuje na svežu infekciju, a kada je prisutan IgG, onda se radi o preležanoj bolesti ili o onoj koja je na kraju.

– Kada je serološki test negativan, on je skoro sto odsto negativan, osim ako materijal nije uzet prerano dok se još nisu razvila antitela. Zato test, ako postoji sumnja na kovid, treba ponoviti posle dve nedelje do mesec dana. Ukratko, kada je reč o pacijentim­a s početka teksta – PCR test brisa iz nosa je najverovat­nije bio lažno negativan.

 ??  ??
 ??  ?? mr sci. dr med. Zoran Joksimović
internista­gastroente­rolog
mr sci. dr med. Zoran Joksimović internista­gastroente­rolog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia