Blic Zena

Šta da očekujete od psihoterap­ije

-

EKSPERTA

Vi nećete biti pasivni i prepuštati psihoterap­eutu da sam radi sve, kao što je slučaj kod lekara, frizera ili majstora. Poput sportskih treninga, terapija zahteva da date sve od sebe, jer ćete jedino tako i dobiti rezultate

Svetlana

Prokić

Tužni ste, zabrinuti, pod stresom, zbunjeni, uplašeni, možda čak i ljuti? Ne brinite, niste jedini i to je sasvim u redu. Međutim, kada nas ta osećanja preplave i remete u normalnom funkcionis­anju, vreme je da odemo kod psihoterap­euta. Ipak, u praksi baš i ne bude tako. Mnogi od nas izbegavaju psihoterap­iju plašeći se da na sebe ne navuku stigmu „mentalno bolesne osobe“koju će, ukoliko i kaže da ide na terapiju, svi odbaciti. Ako i vi imate ovakvu vrstu problema, naša sagovornic­a Svetlana Prokić, psiholog i psihoterap­eut, objasnila je šta možete da očekujete dok sedite „na kauču“.

– Psihoterap­ija predstavlj­a razgovor između dve osobe, od kojih je jedna edukovana za pružanje psihološke podrške. I ne samo to. Osoba koja je psihoterap­eut ume mnogo više od toga. Psihoterap­eut je tu da vam pomogne da dođete do svojih istina, do nesvesnih procesa, sakrivenih uverenja i svega onoga što vam ometa kvalitet života.

Ne preporuka, već intuicija

Važno je, dodaje naša sagovornic­a, da pre svega izaberete terapeuta koji vam se u prvom kontaktu dopadne. Bitno je da imate utisak da je dobronamer­an i da verujete da vam može pomoći. Nekada preporuka nije relevantna, već je važno ono što vam intuicija govori.

– Uspešan terapeutsk­i rad zahteva klijentovo uključivan­je u proces, apsolutnu otvorenost i iskrenost. Naravno da se ne očekuje da budete ovakvi posle dva viđanja sa terapeutom. Potrebno je da stvorite dobar odnos, takozvani radni savez, koji omogućava da zajedno postižete uspeh u terapiji – kaže Svetlana.

Nije dovoljno da odete nekoliko puta kod psihoterap­euta i mislite da ćete rešiti sve probleme. Terapeut nije čudotvorac.

– On je, kao i vi, ljudsko biće, ali ono koje će vam pomoći da dođete do svojih istina uz pomoć znanja, veština i vašeg poverenja u njega. Najčešće ne postoji tačno određen broj seansi koji je potreban za poboljšanj­e, jer to zavisi od mnogo faktora. Obično se preporučuj­e jedno viđanje nedeljno u trajanju od oko sat vremena, ali se o tome dogovarate sa terapeutom, u skladu sa svojim vremenom i mogućnosti­ma. Uvek možete prekinuti terapiju ukoliko niste zadovoljni, ili još niste spremni da aktivno radite na problemima – objašnjava Svetlana Prokić.

Dobar terapeut poštuje granice

Terapeut se služi, kaže naša sagovornic­a, pre sve

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia