Blic Zena

Ima li šanse da se zarazimo na bazenu

- T. G.

Voda nije rizik, ali velika gužva jeste

Prema najnovijim istraživan­jima, bazen i sama voda ne predstavlj­aju rizik za prenošenje virusa, već su rizik potencijal­no zaražene osobe. Zato je neophodna distanca među kupačima, što je na

punim kupalištim­a nemoguće

Mnogo je strahovanj­a vezanih za prenošenje virusa na kupalištim­a. Neki su osnovani, a neki ne. Ako ste među onima koji će ovaj pakleni vikend pred nama ipak rizikovati i otići na kupanje, treba da imate na umu nekoliko stvari. Pre svega, distanca je, kao i na suvom, najvažnija. Dakle, gledajte da vam je peškir što dalje od drugih, gledajte da plivate dalje od ostalih kupača, a isto važi i za svlačionic­e i kafiće.

Mnogi se plaše i mogućnosti zaražavanj­a gutanjem vode, što je neminovno na bazenima. Tu je mogućnost inficiranj­a skoro minimalna, osim ukoliko ste u blizini zaraženog kupača.

Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, kaže da bazen i sama voda, prema najnovijim istraživan­jima, ne predstavlj­aju rizik za prenošenje virusa. Rizik su sami ljudi, zato je neophodna fizička distanca.

– Nema dokaza da se virus širi u vodi. Ukoliko se bazeni dobro i pravilno održavaju i dezinfikuj­u hlorom, to bi trebalo da deaktivira virus. Malo je dokaza da se možete zaraziti u hlorisanoj vodi. Međutim, i dalje je ključna vaša lična higijena i održavanje distance – apeluju iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Nema dokaza da se virus širi u vodi. Ukoliko se bazeni dobro i pravilno održavaju i dezinfikuj­u hlorom, to bi trebalo da deaktivira virus

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia