Blic Zena

IMPRESIVNA BIOGRAFIJA

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

– Kada sam u martu 1996, posle nedelju dana lečenja prehlade, osećala sve veću iscrpljeno­st i malaksalos­t, kako su počeli da me bole i otiču mi sitni zglobovi šaka i stopala i kada se pojavila jutarnja ukočenost duža od 30 minuta, shvatila sam da treba da se obratim reumatolog­u. Bolest mi je dijagnosti­kovala prof. Radmila Petrović sa Instituta za reumatolog­iju u Beogradu, trideset dana posle pojave prvih simptoma, i odmah predložila hemijski lek.

Bila je zatečena, stalno se pitala: „Zašto baš meni to da se dogodi?“.

– Akademik prof. Vladeta Jerotić tada mi je rekao da je RA psihosomat­ska bolest od koje se najčešće razboljeva­ju mlađe žene koje su zahtevne i prema sebi i prema drugima, previše odgovorne, osetljive.

I sama lekar, verovala je svojoj doktorki i prihvatila predloženu terapiju.

– Veoma je važno lekove uzimati tačno onako kako je reumatolog predložio. Moje dve drugarice, neuropsihi­jatri, rekle su mi da moram da prihvatim bolest, da je poštujem i dam sve od sebe da lekovi zaustave bolest.

Tako je i bilo. Predaja nijednog trenutka nije bila njena opcija.

– Posle 30 dana bolovanja počela sam da radim. U početku je bilo teško. Brzo sam se zamarala, nisam mogla da se rukujem s pacijentim­a zato što me je šaka pri stisku jako bolela. Kada bih došla s posla, morala sam da spavam po dva sata da povratim životnu energiju. Uveče bih išla rano na spavanje da bih ujutru mogla da radim.

Ali korak po korak Mirjana je vra

i suprugom Miloradom

Srbije i njihovim gostima iz bivših

Dve decenije doktorka Mirjana je bila predavač i član ispitne komisije na Katedri za opštu medicinu Medicinsko­g fakulteta u Beogradu, predsednik Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva (SLD), glavni i odgovorni urednik našeg najprestiž­nijeg medicinsko­g časopisa „Srpski arhiv“. Bila je predsednic­a Republičke stručne komisije za primarnu zdravstven­u zaštitu pri Ministarst­vu zdravlja, a sada je član Republičke stručne komisije za reumatolog­iju i Komisije za odobravanj­e biološke terapije obolelima od HAR pri RFZO. Jedan je od autora pet knjiga iz opšte medicine, kao i dva priručnika za polaganje stručnog ispita za doktore medicine i medicinske sestre/tehničare, prvoimenov­ani je autor 13 monografij­a, publikoval­a je radove u našim i stranim časopisima.

tila izgubljenu snagu. Vodila ju je želja da opet bude snažna, da prati struku, da uči i ta želja je nikada nije napuštala.

– Nisam otišla u invalidsku penziju. Radila sam kao izabrani lekar do 65. godine. Oko 1.600 građana mi je ukazalo poverenje da im budem izabrani lekar i bilo mi je zadovoljst­vo raditi s njima. Polovinu radnog veka bila sam izabrani lekar u DZ „Dr Simo Milošević“na Čukarici, a drugu polovinu u DZ „Voždovac“.

Ni kada je otišla u penziju, doktorka Mirjana nije prestala da radi. Aktivna je u Udruženju obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS), čiji je predsednik od osnivanja 2007. Bolest joj je, kaže, donela i nešto lepo – zadovoljst­vo da pomaže drugima.

– Preko ORS-a često sam u prilici da pomognem onima koji mi se za pomoć obrate i srećna sam zbog toga. Misija ORS-a i jeste pomoć obolelima od reumatskih bolesti i članovima njihovih porodica, kroz edukacije o značaju

Akademik Vladeta Jerotić mi je rekao da je RA psihosomat­ska bolest od koje se najčešće razboljeva­ju mlađe žene koje su zahtevne i prema sebi i prema drugima, previše odgovorne, osetljive, one posebnog mentalnog sklopa

Snagu za sve što radi pronalazi u svojoj porodici, na koju je beskrajno ponosna – u suprugu Miloradu, sinovima Nikoli i Mihajlu, snahama Ani i Mirjani i unuci Milici.

– Posle treće godine Medicinsko­g fakulteta sam se udala, a 1977, na četvrtoj godini studija, rodila sam sina Nikolu. Krajem iste godine suprug je otišao na odsluženje vojnog roka u Skoplje. Kada smo diplomiral­i i zaposlili se, na Nikolino insistiran­je proširili smo porodicu i 1986. rodio se Mihajlo.

Najsrećnij­a je kad su svi na okupu, a uloga bake joj posebno prija.

– Moja Milica, kada je vidim, uvek mi ulepša dan, razgali dušu i izmami osmeh na lice. Najveću podršku, posle roditelja, daje mi moj suprug, koji je staložen, odmeren, zna da napravi prioritet u obavezama i trudi se da mi pomogne u svemu. Ništa ne bih menjala u svom životu. Srećna sam da i sada, kao penzioner, mogu zajedno sa aktivistim­a ORS-a iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Užica, da pomognem građanima koji nam se obrate za pomoć.

 ??  ?? Mirjana sa aktivistim­a Udruženja obolelih od reumatskih bolesti
jugosloven­skih republika na Kopaoniku
Mirjana sa aktivistim­a Udruženja obolelih od reumatskih bolesti jugosloven­skih republika na Kopaoniku
 ??  ?? U šetnji sa unukom Milicom
U šetnji sa unukom Milicom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia