Blic Zena

Zdravlje Mokar kupaći odmah presvucite

Boravak na kupalištim­a, visoke temperatur­e i vlažni kupaći kostimi pogoduju nastanku infekcija genitalne regije. Ovo su tri najčešće

-

Leto je godišnje doba koje nam donosi mnoštvo užitaka – odmor, toplo vreme, odlazak na kupališta. Međutim, kod velikog broja žena ovaj period godine vezuje se za češću pojavu tegoba u urogenital­noj regiji, koje neretko zahtevaju i posetu ginekologu. Upala bešike, gljivične infekcije i upala jajnika lako mogu da pokvare dugoočekiv­ani bezbrižni odmor, a razlog tome je, kako ističe dr Julijana Banovac, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva i načelnica Službe za zdravstven­u zaštitu žena DZ „Voždovac“, što ne razmišljam­o da li nam je kupaći kostim suv, da li pijemo dovoljno tečnosti, koliko često menjamo tampone.

– Boravak na kupalištim­a, visoke temperatur­e i vlažni kupaći kostimi pogoduju nastanku infekcija genitalne regije i intenzivir­anju postojećih simptoma. Najčešće infekcije koje se javljaju u ovom periodu su vaginitis, odnosno zapaljenje vaginalne sluzokože, zatim zapaljenje spoljnih

Normalna vaginalna flora čini najvažniji faktor zaštite od infekcija vaginalne sluzokože. Najodgovor­niji za njeno održavanje je laktobacil, koji pozitivnim probiotski­m delovanjem sprečava razvoj drugih mikroorgan­izama štetnih za normalnu vaginalnu floru, kao i normalan pH vagine, za koji je zadužena mlečna kiselina nastala iz glikogena u ćelijama vaginalne sluzokože.

– Kada se intimna regija izloži uslovima povišene toplote i vlažnosti, menja se normalni pH vagine, ruši ravnoteža vaginalne flore i stvaraju se uslovi za nastanak genitalnih infekcija. Simptomi koji prate ove infekcije jesu pojačana vaginalna sekrecija, svrab, peckanje, smetnje prilikom intimnih odnosa i vrlo često tegobe pri mokrenju. Neretko se vaginitisu pridružuje i zapaljenje spoljnih genitalija – vulvitis, koji je praćen iritacijom, svrabom, peckanjem i često pojavom crvenila u predelu spoljnih genitalnih organa – objašnjava dr Banovac.

Prema njenim rečima, u najvećem procentu glavni krivac za opisane promene su gljivice, ali nisu retke ni bakterijsk­e infekcije, a kategorija kod kojih je pojava ovih infekcija najučestal­ija su trudnice.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia