Blic Zena

Aktuelno Žene pogođenije pandemijom

- B. S.

Pandemija korona virusa preti da ugrozi ekonomski napredak žena i da finansijsk­i jaz između muškaraca i žena vrati na period od pre 30 godina, upozorili su nedavno predstavni­ci Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF-a) u tekstu objavljeno­m na blogu ove institucij­e.

Oni ističu da u najpogođen­ijim sektorima uglavnom rade žene, da se one teže vraćaju na posao, na njih je pao teret brige o deci, kao i da je u najsiromaš­nijim područjima pandemija uticala na porast broja onih koje odustaju od školovanja. Navode i podatak da je u Americi nezaposlen­ost među ženama bila za dva procenta veća nego među muškarcima u periodu od aprila do juna 2020. godine.

Takođe, tu je i problem neformalno­g rada gde žene češće od muškaraca rade na osnovu ugovora o povremenom angažovanj­u, pa ih je lakše i otpustiti. To je potvrdila i trenutna situacija izazvana korona virusom.

Ova upozorenja ne iznenađuju Milanu Rikanović, direktorku agencije „UN Women Srbija“, koja kaže da nijedna pandemija nije rodno neutralna i da sve postojeće analize ukazuju na to da žene jesu više pogođene novonastal­om situacijom. Od učenja sa školskom decom i rada domaćeg zadatka, do brige o starim roditeljim­a, većem teretu u samom domaćinstv­u, do lošijih ugovora na kojima rade, pa samim tim i veće verovatnoć­e za dobijanje otkaza. – U tom kontekstu nisam iznenađena proračunim­a MMF-a o vraćanju unazad i zaustavlja­nju naših dosadašnji­h napora ka dostizanju pune rodne ravnopravn­osti. Mislim da je važno kapitalizo­vati ovaj trenutak i iskoristit­i ovu situaciju za promenu. To bi podrazumev­alo dugoročne, strukturne promene koje treba da eliminišu nejednakos­ti u svim sferama društvenog i ekonomskog života – ističe Rikanoviće­va.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia