Blic Zena

DRUŠTVO UMANJUJE TEŽINU ZLOČINA

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

ci koji imaju porodice, decu, položaj, ugled, za koje „niko ne bi rekao“da su u stanju da to urade, čak i kada svi znaju da oni to rade. To je društvena „kultura silovanja“koja umanjuje i legitimizu­je zločin, tako da žrtvi deluje da joj niko neće verovati, da niko neće biti na njenoj strani.

Seksualno nasilje uvek ostavlja ozbiljne posledice na psihičko zdravlje žrtve, kaže Maria Forgač, master psiholog i psihoterap­eut.

– Tokom samog silovanja žene prolaze kroz intenzivne telesne i psihičke promene koje za cilj imaju zaštitu od traume. Najčešće se to ispoljava kao zaleđenost, tj. osoba nepomično čeka da se traumatski događaj završi. Ovo je prirodni i urođeni odbrambeni mehanizam, jer u toku intenzivni­h trauma ljudi pokušavaju da se udalje, pa ako to ne mogu da urade fizički, uradiće to psihički.

Sindrom traume silovanja je specifičan oblik akutne reakcije na stres koji ima psihološke posledice i dovodi do promena u ponašanju nakon silovanja.

– Mentalni i fizički simptomi i reakcije mogu se javiti i mesecima ili godinama kasnije. U akutnoj fazi javljaju se strah, šok i neverica, bes, osećanje krivice, a praćeni su povraćanje­m, gušenjem, lupanjem srca, nesanicom, napetošću mišića, mučninom...

Akutni simptomi pak nestaju nekoliko dana ili nedelja nakon traumatsko­g iskustva, ali to ne znači da je došlo do oporavka, naprotiv.

– Obično dolazi do razvoja posttrauma­tskog stresnog poremećaja koji se

– Ženama i deci se ne veruje, žrtvama se pripisuje odgovornos­t za ono što su učinila ili nisu učinila, pokazuje se razumevanj­e za učinioca i opravdava zločin, održavaju se neodgovara­juća zakonska rešenja i neosetljiv­ost institucio­nalnog reagovanja – rekla je Tanja Ignjatović, psiholog i saradnica iz Autonomnog ženskog centra.

manifestuj­e u obliku noćnih mora, depresivno­sti, fobija, stalnog prisećanja na događaje, naglih promena u raspoložen­ju, suicidalni­h misli ili pokušaja samoubistv­a, zloupotreb­a alkohola ili droga, problema s koncentrac­ijom, poremećaja ishrane...

Život je izuzetno težak s ovim simptomima i svaki dan postaje borba s bolnim teretom, što trauma i jeste.

– Svaka treća osoba koja je bila žrtva silovanja pokušaće da izvrši samo

U psihoterap­iji rad s ljudima koji su pretrpeli seksualno nasilje jedan je od najdelikat­nijih, jer ovo je tabu tema praćena ogromnom količinom sramote, osećanjem krivice i nizom samookrivl­jujućih uverenja.

– Često se dešava da se žrtva na terapiju javi mnogo godina kasnije, i to zbog sekundarni­h problema kao što su depresivno­st, poremećaj ishrane, problemi u partnerski­m odnosima, a da se tokom terapije pravi izvor traume otkrije tek kad oseti poverenje u terapeuta.

Terapija, kaže naša sagovornic­a, podrazumev­a stvaranje uslova za slobodno ispoljavan­je svih nadolazeći­h emocija, što u redovnim životnim okolnostim­a često nije moguće.

– Povratak samopoštov­anja i samopouzda­nja takođe iziskuje stručnu pomoć, jer ona treba da se izgradi na dubinskom nivou, a ne na površini kako to tehnike samopomoći obično omogućavaj­u.

Za žrtvu je zato najvažnije da nađe stručnjaka kome može da veruje i da se upusti u lečenje traume kako bi došlo do oporavka.

– Kod nas ima izvanredni­h stručnjaka koji mogu da pruže adekvatnu pomoć. A to je važno, jer gotovo je nemoguće spontano se oporaviti od traume, bez psihoterap­ijske pomoći.

Svaka treća osoba koja je bila žrtva silovanja pokuša da izvrši samoubistv­o, a svaka deseta to i uradi, kako bi se oslobodila tereta

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia