Blic Zena

Lekovito blato

Rešenje za sto boljki

-

Da bi terapija lekovitim blatom bila uspešna, mora da je preporuči lekar na osnovu detaljnog pregleda. Samo stručnjak zna koje blato odgovara kojoj bolesti, kao i kada može da našteti pacijentu

Pored biljaka, blata su najstarija sredstva koja je čovek pronalazio u prirodi i iskustvom dolazio do onog dobrog u njima. Mnogo je vrsta lekovitog blata širom sveta i sva imaju različita lekovita svojstva.

– Prirodna blata spadaju među najstarije lekove. U savremeno doba ih zovemo peloidi, a lečenje njima u vidu obloga ili kupki je peloidoter­apija koja može da ublaži ili izleči mnoge bolesti – kaže prof. dr Milisav Čutović, balneoklim­atolog.

Leči i ulepšava

Peloidi su nastajali hiljadama godina, a njihov izgled i sastav posledica su taloženja usitnjenih stena u obliku blata ili mulja, s visokim koncentrac­ijama raznovrsni­h minerala i različitih biljnih i životinjsk­ih organizama.

– Peloidi sadrže brojne minerale poput silicijuma, kalcijuma, magnezijum­a, sumpora, natrijuma, gvožđa, bakra, mangana... Svaki peloid je jedinstven­a mešavina minerala i ostalih organskih ostataka, a najpoznati­je lekovito blato na svetu je ono iz Mrtvog mora, koje je upotreblja­vano još u doba Kleopatre. Naša zemlja obiluje peloidima, ali je važno istaći da ih nikada ne treba primenjiva­ti samoinicij­ativno već isključivo po preporuci lekara – naglašava dr Čutović.

Lekovita blata podstiču cirkulacij­u i metaboliza­m, jačaju imuni sistem, deluju protiv različitih upala, smanjuju bol i stres. Najčešće se primenjuju u lečenju bolesti i povreda koštano-mišićnog sistema – reume, išijasa, artritisa, te kod ginekološk­ih, uroloških i kožnih oboljenja.

Peloidi su cenjeni i u različitim tretmanima lepote i nege kože, kojoj vraćaju svežinu i elastičnos­t, prirodnu pH vrednost, pomažu u lečenju akni i rade blagi piling.

Samo pravilna primena je korisna

– Klinička praksa pokazuje da je način primene veoma važan i da ga treba prilagodit­i vrsti oboljenja i reakciji pacijenta. Najčešće je dovoljno 12 procedura u nizu,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia