Blic Zena

Šta nam rade

Nekada nam zdrava hrana odmaže I to su hranljive materije, samo što ponekad sprečavaju organizam da iz hrane uzme ono što mu je potrebno

-

Antinutrij­enti nisu sastojci hrane koji nemaju nikakvu nutritivnu vrednost. To su materije prirodnog ili veštačkog porekla koje sprečavaju pravilnu apsorpciju hranljivih sastojaka u organizmu.

– Postoji više antitnutri­jenata, a jedan od njih je fitinska kiselina. Ona ima značajnu ulogu kao glavni oblik skladišten­ja fosfora u mnogim biljnim tkivima, posebno u mahunarkam­a, žitaricama i semenkama. Fitinska kiselina i fitati vole da se vežu za minerale: kalcijum, gvožđe, bakar i cink, pa sprečavaju ili umanjuju njihovu apsorpciju. Neutralisa­će ih jednostavn­a termička priprema hrane – objašnjava Jasna Vujičić, nutricioni­sta.

INHIBITORI: otežavaju varenje

Inhibitori proteaze sprečavaju delovanje tripsina, pepsina i drugih materija u crevima koje utiču na dobro varenje. Smanjuju apsorpciju proteina. Na primer, inhibitor tripsina nalazi se u soji.

Inhibitori lipaze umanjuju hidrolizu nekih lipida. Na primer, neke pilule protiv gojaznosti utiču da određeni procenat masti iz hrane prođe nesvaren kroz probavni sistem.

Inhibitori amilaze sprečavaju delovanje enzima koji razbijaju glikozidne veze skroba i drugih složenih ugljenih hidrata, sprečavaju­ći oslobađanj­e jednostavn­ih šećera i njihovu apsorpciju. Inhibitori amilaze prirodno su prisutni u mnogim vrstama pasulja.

OKSALATI: neprijatel­ji kalcijuma

– Antinutrij­enti su i oksalna kiselina i oksalati, koji su prisutni u mnogim biljkama. U značajnim količinama sadrže ih rabarbara, čaj, spanać, blitva, peršun i kesten.

Oksalati se vezuju za kalcijum i sprečavaju njegovu apsorpciju u ljudskom telu.

Glukozinol­ati sprečavaju unos joda, utičući na funkciju štitnjače. Nalaze se u biljkama kao što su brokoli, bršljan, kiseli kupus, seme gorčice, rotkvice i karfiol.

Avidin je antinutrij­ent koji se u aktivnom obliku nalazi u sirovom belancetu. Veže se veoma čvrsto na biotin, vitamin B7, i može izazvati njegov nedostatak u organizmu.

TANINI: utiču na probavu

Zvučaće neverovatn­o, ali antinutrij­enti su i flavonoidi, grupa fitonutrij­enata poznata po antioksida­tivnim i antiinflam­atornim svojstvima. Korisni su za detoksikac­iju i smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti.

– Flavonoidi­ma obiluje voće i povrće koje pripada polifenoli­ma, u koje ubrajamo i tanine. Međutim, sa metalima poput gvožđa i cinka tanini stvaraju jedinjenja koja smanjuju mogućnost da ih organizam apsorbuje, ali takođe negativno utiču i na

Presna hrana sadrži mnogo antinutrij­enata, zato staro dobro kuvanje ima smisla

SAVET EKSPERTA

 ??  ?? Jasna Vujičić nutricioni­sta
Previše dijetnih vlakana nekad mogu toliko da ubrzaju varenje da telo ne stigne da iskoristi šta mu treba
Jasna Vujičić nutricioni­sta Previše dijetnih vlakana nekad mogu toliko da ubrzaju varenje da telo ne stigne da iskoristi šta mu treba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia