Blic Zena

Zabluda je da su crne koštice najzdravij­e

Lubenica je riznica dobrih minerala i vitamina, ali njene crne koštice, koje najčešće jedemo zajedno sa plodom, ne odgovaraju baš svima

- Stefana Pavlović

Nećemo još dugo uživati u omiljenom plodu leta – lubenici, pa vredi iskoristit­i poslednje trenutke da u slast pojedemo ovo sočno povrće, koje je ukusno i zdravo. Na 100 grama sadrži svega 30 kalorija, a riznica je vitamina A, B6 i C, magnezijum­a, kalcijuma, citrulina i likopena.

Podstiče rad bubrega, pomaže izbacivanj­e otrova iz organizma, povoljno utiče i na zdravlje srca i krvni pritisak, a ublažava i različita upalna stanja.

– Lubenica je fantastiča­n način da unesemo preko potrebnu vodu po vrućinama. Nemam odgovor na pitanje kako odabrati slatku, ali nemojte se razočarati ako napravite pogrešan izbor, pošto manje slatka lubenica znači manje šećera, pa je možete pojesti više – objašnjava dijetetiča­r-nutricioni­sta Tanja Olajdžija.

Često se može čuti da nije samo meso lubenice zdravo već i njene koštice.

– Ne vredi jesti crne, stare semenke. Kad ih uzmete u manjoj količini, one protrče kroz digestivni trakt i malo pomognu probavu, ali u većim količinama mogu izazvati neželjene efekte kod ljudi koji imaju problem s varenjem i hronična oboljenja digestivno­g trakta. One imaju vrednost, ali samo ako se pravilno jedu. – Crne semenke jesu izvor vlakana i vrednih mikronutri­jenata. No, da bismo do njih došli, treba ih ili sažvakati ili samleti. Ili pak, kao što se jedu u Egiptu, propeći ih posoljene na pek-papiru i grickati. Od crnih su daleko bolje bele, mlade semenke lubenice. – One su kao proklijala zrna žitarica, koncentrat vitamina i minerala, te je preporuka samo ih dobro sažvakati tako mekane – zaključuje nutricioni­stkinja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia