Blic Zena

Gorušica više muči s jeseni

-

Čim zahladni, skloni smo da jedemo masnu i začinjenu hranu, da prilegnemo odmah nakon jela i sve češće preskačemo fizičke aktivnosti. Sve to pogoduje vraćanju želudačne kiseline u jednjak, pa nas gorušica s jeseni i više muči

Gotovo da nema čoveka koji bar u nekom periodu života nije imao gorušicu, onaj neprijatni osećaj vatre u grlu. Javlja se usled vraćanja želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog čestih epizoda gorušice naziva se gastroezof­agealna refluksna bolest (GERB). Interesant­no je da nas ovaj problem mnogo češće muči s jeseni, a zašto je tako, pitali smo mr sci. dr med. Zorana Joksimović­a, internistu-gastroente­rologa.

– Od ovog hroničnog problema pati sve više ljudi. Refluks kiseline je 50 odsto češći nego pre 10 godina, a oko 25 odsto celokupnog stanovništ­va ima ovu pojavu bar jednom nedeljno, a svaka deseta osoba bar povremeno – kaže dr Joksimović.

Popušta mišić koji steže jednjak

Kiseli sadržaj želuca iritira sluznicu jednjaka i može da izazove upale, a ponekad i čir na sluznici jednjaka.

– Najvažniji uzrok prekomerno­g vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak jeste nepravilno funkcionis­anje donjeg mišića stezača jednjaka. Probleme mogu da naprave i namirnice koje smanjuju zategnutos­t ovog stezača, poput kafe, čokolade, alkohola, lešnika i oraha. Nikotin ima sličan efekat. Povratak želudačnog sadržaja u jednjak izaziva i podizanje teških tereta i jedenje obilnih obroka.

Gorušicu osećamo kao peckanje ili nelagodnos­t u predelu grudnog koša, koja se širi od želuca ka ždrelu.

– Pojavljuje se ubrzo nakon obroka. Uobičajena je, ali na sreću prolazna pojava i u trudnoći.

Dokazano je da se javlja sezonski

Još su ranija istraživan­ja sezonskog kretanja GERB-a pokazala da je najučestal­iji u oktobru, a održava se do decembra.

– Ovaj sezonski obrazac učestalost­i GERB-a uglavnom je isti kod oba pola i kod svih starosnih grupa. Gravitacij­a igra ulogu u simptomima refluksa kiseline, stoga je verovatnij­e da će se želudačna kiselina vraćati u jednjak kad ne stojimo ili ne sedimo uspravno. Na jesen se vraćamo s odmora, ulazimo u redovan radni ritam, manje smo fizički aktivni, a više vremena provodimo ležeći na kauču.

Takođe, u ovom periodu vraćamo se navikama koje podrazumev­aju manje zdrav način ishrane.

– Nekako smo kao po

SAVET EKSPERTA

Jedan od trikova koji pomaže da se želudačni sadržaj noću ne vraća je da izdignete uzglavlje kreveta za 10–20 cm

 ??  ??
 ??  ?? mr sci. dr med. Zoran Joksimović gastroente
rolog
mr sci. dr med. Zoran Joksimović gastroente rolog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia