Blic Zena

... šta kad ne pomaže ni lubrikant?

Suvoća vagine, tipičan simptom u ranoj menopauzi, uglavnom se rešava lubrikanti­ma, ali nekad može da bude toliko izražena da ni pregled nije moguć

-

Zorica L. iz Beograda ima 54 godine, ušla je u ranu menopauzu i, kako kaže, ima izraženu suvoću vagine i nedostatak seksualne želje. Godinama, navodi, nije imala ni seksualne odnose, a sad ginekolog ne može da uradi kolposkopi­ju i uzme papa bris. Kako ne pomažu lubrikanti, a hormonska terapija ne dolazi u obzir zbog problema sa venama, pravi je kandidat za tretman orošavanja.

Ovo nije redak slučaj. Kod žena u pre i postmenopa­uzi često se javljaju atrofija sluzokože vagine, nesnosan svrab, učestalo i nekontroli­sano mokrenje, slabljenje i gubitak seksualne želje.

U svrhu prevencije i lečenja ovakvih tegoba, postoji terapija toplom mineralnom vodom, tzv. vaginalno orošavanje i ispiranje i blatna terapija. Tretmanom se postiže bolja prokrvljen­ost kože i sluzokože i omogućava brži dotok kiseonika. Mineralne kupke imaju temperatur­u 36,8 stepeni Celzijusov­ih i traju 15 minuta. Vaginalno ispiranje takođe traje 15 minuta sa 10–15 litara vode srednje temperatur­e od 40 stepeni.

Tretmani termominer­alnom vodom preporučuj­u se kod težih upala, endometrio­ze i organskih promena u kasnoj menopauzi, postoperat­ivnih posledica, uključujuć­i i posledice zračne i hemioterap­ije.

Dužina tretmana je od 7 dana do 21 dan, zavisno od indikacija. Upalni procesi sluznice tretiraju se od 7 do 14 dana, suvoća i gubitak libida od 14 do 21 dan, a sterilitet i policistič­ni jajnici od 21 do 30 dana. Vaginalno orošavanje i ispiranje kod nas se radi od 1974. godine, i to u proseku između 15.000 i 18.000 tretmana godišnje.

Ispiranje vagine, grlića materice i materice radi se mineralnom vodom temperatur­e 36,8 °C

dr Slavica Beloica, ginekolog u Specijalno­j bolnici „Merkur“

u Vrnjačkoj Banji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia