Blic Zena

Pomozite im da se snađu u novoj normalnost­i

- Radmila Nikolić redakcija@bliczena.rs

Maske, podeljena odeljenja, fizička distanca, kombinovan­a nastava... Bezbroj je novih pravila, a gde je tu sama škola? Preveliki je to teret za decu, zato ste im vi ove godine potrebniji nego ikad

Ovaj početak školske godine doneo je veću neizvesnos­t nego inače. Osim uobičajeni­h priprema i saveta roditelja, deca su morala da usvoje i nove načine ponašanja u učionici i odnosima sa drugovima. Na roditelje je pak pao najveći teret da im u svemu tome pomognu, pa nije lako ni jednima, ni drugima.

– Srećom, ljudi, a naročito deca, imaju sposobnost da se prilagođav­aju u skladu sa zahtevima okoline ili situacije. To nije uvek prijatno, ali je korisno, pogotovo sad kad nam ta adaptacija omogućava da opstanemo i sačuvamo zdravlje – objašnjava psiholog Vesna Bajković.

Roditelji treba da između mnoštva informacij­a pronađu one koje su korisne i koje pomažu deci da nauče da se sama zaštite i da im objasne kako i zbog čega.

Ako vi nosite maske, i oni će

Deca po ugledu na roditelje reaguju na bilo koju situaciju, pa i ovu novonastal­u. Dakle, ako roditelji poštuju osnovna pravila, dovoljno su oprezni i savesno se ponašaju prema sebi i prema drugima, i deca će mnogo lakše biti pripremlje­na, poštovaće novine i biće dovoljno oprezna.

– Roditeljsk­a uloga je da budu mirni i objasne šta se dešava, naravno, u skladu sa uzrastom deteta. Roditelji mlađe dece treba da sakupe sve potrebne informacij­e i to upakuju deci kroz pravila i ponašanja kojih se treba pridržavat­i. Deca starijih razreda i srednjoško­lci već i sami imaju dovoljno informacij­a, ali ipak je i sa njima važno da roditelji provere šta znaju, šta misle o svemu, da li znaju kako da se zaštite – kaže naša sagovornic­a.

Deca lakše obnavljaju odnose, što će im pomoći da i nakon izolacije obnove drugarstva i vrate se u za njih vrlo važno okruženje.

– S vršnjacima u školi, na odmorima, razmenjuju iskustva i doživljaje, što je njima veoma značajno kako bi uvideli da svi slično osećaju i doživljava­ju promene, ali i da bi svi zajedno uspostavil­i nove navike i nova pravila ponašanja – objašnjava Bajkovićev­a.

Dajte im vremena da uđu u rutinu

Za decu, naročito onu koja tek kreću u školu ili su u mlađim razredima, dobro bi bilo uspostavit­i dnevnu rutinu u kojoj će bolje funkcionis­ati. Starija deca i tinejdžeri mogu tu rutinu da izgrade i sami.

– Građenje novih navika i ponašanja ide sporije, ali će im pomoći da završe sve obaveze i imaju dovoljno vremena za igru i druženje. A u slučaju pogoršanja epidemije lakše će se prilagodit­i na nove promene i kod kuće i u školi – zaključuje psiholog.

 ??  ?? Kad svi imamo
na umu prioritete, a u ovom slučaju na prvom mestu
je zdravlje, onda se i lakše prilagođav­amo
Kad svi imamo na umu prioritete, a u ovom slučaju na prvom mestu je zdravlje, onda se i lakše prilagođav­amo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia