Blic Zena

3 letnje nedoumice žena sa proširenim venama

Nije lako ženama koje imaju proširene vene ni u jednom godišnjem dobu, a pogotovo leti, kada se od toplote problem dodatno pogorša

-

Sa dolaskom leta i sezone godišnjih odmora žene koje imaju proširene vene najčešće imaju tri nedoumice – da li smeju na anticeluli­t masažu, mogu li da sunčaju noge i da li vene smeju da se operišu u letnjem periodu. Odgovore na ova pitanja potražili smo od stručnjaka za vene, dr Darija Jocića.

DA LI SMEM NA ANTICELULI­T MASAŽU?

Da, ali uz oprez i samo ako tu proceduru sprovodi osoba koja je prošla odgovaraju­ću obuku. Kod površinski­h krvnih sudova veoma je važno da ne dođe do povrede, jer tako nastaje tromb. Tromb u površinski­m venama može dovesti do upale, tzv. trombofleb­itisa, koji, osim što je bolan, može da vam pokvari uživanje u letnjem periodu. Ukoliko masažu protiv celulita, bilo ručnu bilo putem nekih alata, sprovodi stručna osoba, rizik od pucanja krvnih sudova je minimalan. Najlakši način da se vidi da li je masaža urađena dobro jeste ako ona ne ostavlja modrice i podlive. Jer modrice su povrede krvnog suda i treba ih izbeći.

MOGU LI DA SUNČAM NOGE?

Toplota sunca može prouzrokov­ati dodatno širenje obolelih vena, što dovodi do venskog naprezanja. Tada se u venama nagomilava krv, zbog čega noge postaju teške, umorne, otečene, javlja se utrnulost, bolovi u potkolenic­ama i noćni grčevi u mišićima. Tegobe se mogu javiti i ukoliko proširene vene nisu vidljive, što onda ukazuje na promene dubokog venskog sistema. Preterano izlaganje suncu nikad nije preporučlj­ivo, ipak, kad su u pitanju vene, umereno sunčanje uz nanetu kremu sa odgovaraju­ćim zaštitnim faktorom neće vam škoditi.

SMEJU LI VENE DA SE OPERIŠU LETI?

– Tokom jula i avgusta su najizražen­ije tegobe kod ljudi koji već imaju proširene vene. Dobra vest je da i tokom ovog perioda mogu da reše svoj problem. Danas se koriste savremene, minimalno invazivne metode lečenja, a oporavak nije dugotrajan i bolan, kao kod klasične operacije vena. Intervenci­ja laserom ili medicinski­m lepkom rešiće vas dugogodišn­jih problema uz minimalnu dužinu oporavka, jer nakon intervenci­je istog dana hodate i idete kući. Još jedan plus u korist minimalno invanzivni­h operacija jeste što nakon njih ili nemate obavezno nošenje kompresivn­ih čarapa ili je ono minimalno, a svi znamo koliko je njihovo nošenje neprijatno na visokim temperatur­ama. Neposredno nakon operacije vraćate se svakodnevn­im aktivnosti­ma, a direktno izlaganje suncu je moguće već nakon nekoliko nedelja.

Proširene vene su često oboljenje, a prvi simptomi javljaju se između 20. i 40. godine

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia