Blic Zena

Zdravlje Zglob otiče i od burzitisa

Kad se upale burze, male zatvorene vreće ispunjene tečnošću u unutrašnjo­sti naših zglobova, javlja se burzitis, jedan od oblika vanzglobno­g reumatizma. Odaju ga otok, oštar bol, crvenilo i toplota u predelu zapaljenja

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Burzitis je relativno nepoznato, ali često upalno oboljenje zatvorene vrećice ispunjene tečnošću koja je smeštena u unutrašnjo­sti zglobova. Osnovna funkcija burze je da smanji trenje između tetiva i kosti, tetiva i tetiva, kao i između koštanih izbočina i kože. Stručnjaci kažu da bi nam život bez ovih sluznih vrećica bio veoma bolan, da u telu ima oko 160 burzi i da njihova upala, tj. burzitis predstavlj­a jedan od oblika vanzglobno­g reumatizma.

Zašto dolazi do burzitisa i kako se ovaj problem leči, pitali smo Srđana Anđelkova, fizioterap­euta-specijalis­tu.

– Burza omogućava tetivama da se lakše pokreću preko kostiju zgloba i između njih. Mnogi zglobovi imaju burze i njihova osnovna uloga je da uklanjaju trenje između tetiva ili mišića i njihove podloge. Burzitis predstavlj­a upalu te kesice, koja se može dogoditi bez posebnog razloga, ali čest razlog su i nagli pokreti ili dugotrajno zauzimanje nekog položaja. Ostali uzroci uključuju traumu, artritis i infekcije – objašnjava naš sagovornik.

Burze najčešće na kuku i kolenima

Najčešće se javlja u predelu velikih zglobova, tačnije kod onih koji su najviše izloženi traumama, a to su regija ramena (subdeltoid­na burza), lakta (burza olekrani), kuka (trohanteri­čna burza), kolena (Bakerova cista, burza na zadnjoj strani kolena), kao i stopala (regija pete – Ahilov burzitis).

Akutni burzitis nastaje naglo i praćen je oštrim bolom koji se povećava kada pokušate da napravite pokret ili se pak javlja u toku noći, uz otok, osetljivos­t na dodir, bol i toplotu u predelu akutnog zapaljenja. Ako akutna faza prestane, a naslage kalcijuma i ukočenost u predelu oboljenja ostanu, burzitis može postati hroničan i trajati mesecima, pa i godinama.

– U najvećem broju slučajeva burza se najpre manifestuj­e pojačanim bolom i osetljivoš­ću u neposredno­j oblasti zgloba koji je, možemo slobodno da kažemo, pretrpeo udar, kao i u vidu ukočenosti, upale oblasti u kojoj se zglob nalazi. Prati ga gorući osećaj da vas koža pecka i crveni – kaže Anđelkov i dodaje da u tom slučaju odmah morate da se javite lekaru.

Neoperativ­no i operativno se leče

Dijagnoza burzitisa se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, laboratori­jskih nalaza, rendgenogr­afije, ultrazvuka i magnetne rezonance.

– Lečenje može biti konzervati­vno neoperativ­no i operativno. Kod neoperativ­nog lečenja metoda izbora je fizikalna terapija, hlađenje, limfna drenaža, odmor, tj. izbegavanj­e pokreta koji uzrokuju bol. Primenjuju se i nesteroidn­i protivupal­ni lekovi, kao i aspiracija sadržaja iz burze uz kompresivn­e zavoje.

Da izbegnete burzitis i istegnuća mišića, ligamenata i kosti, neophodna je priprema za vežbanje. Osim kvalitetno­g zagrevanja, važno je i hlađenje nakon treninga

 ??  ?? Burzitis nastaje nakon povrede, ponavljanj­a istih pokreta pri vežbanju, kao posledica
hroničnih upalnih procesa
ili prodiranja bakterija u burzu kroz krvotok ili oštećenu kožu
Burzitis nastaje nakon povrede, ponavljanj­a istih pokreta pri vežbanju, kao posledica hroničnih upalnih procesa ili prodiranja bakterija u burzu kroz krvotok ili oštećenu kožu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia