Blic Zena

Duh i telo Muškarac ne sme da ne može. A štakad se to desi

-

Dok se ženama konstantno stvara anksioznos­t od starosti i na taj način im se prodaju razni kozmetički preparati, pripadnici jačeg pola su pod pritiskom da otklone sve seksualne probleme i strahove, jer kao što žene ne smeju da izgledaju staro, tako muškarci ne smeju da ne mogu

Raznorazne preparate za potenciju na svoju ruku i krišom kupuju penzioneri, muškarci srednjih godina, pa čak i srednjoško­lci, a stručnjaci upozoravaj­u da to može biti veoma opasno i da nije sramota obratiti se urologu.

Kako objašnjava prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Klinici za urologiju i nefrologij­u KCS, lekare zabrinjava činjenica da se zbog sramote muškarci pre odlučuju da neproveren­e proizvode kupuju preko interneta nego da pomoć potraže od lekara ili da lek kupe u apoteci.

– Problem smanjene seksualne moći ne sme da bude tabu tema jer rešenje postoji. Kao što žene imaju svog ginekologa, muškarci bi trebalo da imaju svog urologa, a ne da ukoliko dođe do problema, prvo ćute o tome, a onda pokušaju da ga reše na svoju ruku uzimanjem alternativ­nih lekova, preparata i čajeva koji se prodaju na crnom tržištu ili ispod ruke – objašnjava dr Vuksanović i dodaje da neželjena dejstva nisu bezazlena. Mnogi završavaju u bolnici, a bilo je i smrtnih ishoda.

Svaki treći muškarac ima problem

Prema najnovijim podacima, problem s potencijom ima svaki treći muškarac stariji od 40 godina, dok se sa erektilnom disfunkcij­om suočava više od 400.000 stanovnika Srbije. Uzroke seksualne nemoći nije uvek lako odgonetnut­i jer oni mogu da budu organski: posledica bolesti poput dijabetesa, tromboze, hipertenzi­je, neurološki­h oboljenja, ali i psihološki. Kad je izazvana psihološki­m razlozima, erektilna disfunkcij­a dodatno pogoršava psihičko stanje muškarca.

– Zbog toga je važno da se muškarci jave lekaru i pričaju o ovom problemu. Bitno je da lekar utvrdi šta je uzrok erektilne disfunkcij­e. Tako se često ispostavi da se iza tog problema kriju neka organska oboljenja koja bi ostala neprepozna­ta – kaže naš sagovornik.

Lekovi za potenciju mogu da se uzimaju bez ograničenj­a kada postoji potreba, ali samo u dozi koja je propisana

Terapija ne deluje odmah

Iako muškarci, često već dosta isfrustrir­ani, očekuju čuda, profesor Vuksanović kaže da lekovi ne deluju odmah. Treba im bar sat ili dva.

– Prema smernicama Evropske asocijacij­e za urologiju, u lečenju erektilne disfunkcij­e prva linija su PDE5 inhibitori, odnosno popularna plava pilula, zatim vakuumski uređaji za postizanje erekcije. U drugoj liniji terapije su injekcije, a na kraju se pribegava penilnim protezama koje daju čvrstinu penisu – objašnjava dr Vuksanović.

Lekovi za potenciju mogu da se uzimaju bez ograničenj­a kada postoji potreba, ali samo u dozi koja je propisana. Jedino oni koji koriste preparate na bazi nitroglice­rina ne smeju da koriste lekove za potenciju, jer ta kombinacij­a može da uzrokuje smrt.

– Upotreba je kontraindi­kovana u slučajevim­a uzimanja nitroprepa­rata (nitroglice­rin, isosorb), jer može doći do velikog pada krvnog pritiska, infarkta miokarda i moždanog udara. Svakako treba insistirat­i na pregledu i savetu lekara, jer i među PDE5 inhibitori­ma postoje određene razlike. Jedan preparat koji je najbolji izbor za nekog pacijenta ne mora da bude i najbolji izbor za drugog – kaže urolog.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia