Blic Zena

Volumetrik­s dijeta 3 kg manje za 7 dana

Ova dijeta je savršena za sve one koji ne žele da gladuju, a žele da izgube višak kilograma za relativno kratko vreme i na jednostava­n način

-

Volumetrik­s dijeta funkcioniš­e po principu energetske vrednosti namirnica i sadržaja vode, što u prevodu znači da različite namirnice daju različit osećaj sitosti. U praksi to znači da će nas ista kalorijska vrednost masne brze hrane manje zasititi od iste kalorijske vrednosti povrća. Ali ista kalorijska vrednost povrća će količinski biti veća i time ispuniti veći deo želuca, smatra Barbara Rojs, nutricioni­sta i začetnik ove dijete.

Ona je namirnice podelila na kategorije. Dakle, ukoliko jedete namirnice prve kategorije svakoga dana, namirnice druge svakog drugog dana, a namirnice treće kategorije jednom u pet dana – na odličnom ste putu da izgubite kilograme i poboljšate zdravlje. Sigurno se pitate šta je sa četvrtom kategorijo­m? Pa, nju najbolje da zaboravite – ove namirnice za vas jednostavn­o ne postoje.

Preporučen­a su tri glavna obroka i užina, mada u toku celoga dana možete grickati neku voćkicu ili jesti nešto drugo iz prve kategorije namirnica.

KATEGORIJE NAMIRNICA

Prva

Nemasno mleko i niskomasni mlečni proizvodi, voće sa visokim sadržajem vode, povrće sa malom količinom ugljenih hidrata i visokim sadržajem vode, supe od povrća.

Druga

Ostalo voće, povrće, meso sa manje masnoća poput ribe, piletine, pahuljice, testenine od integralni­h žitarica.

ŠTA TREBA DA SE JEDE

Voće, povrće, niskomasni mlečni proizvodi, integralne žitarice, pasulj, posno meso

Treća

Meso, stari i masni sir, orašasti plodovi i suvo voće, jela kao što su pica, pomfrit, sladoled i domaći niskomasni kolači.

Četvrta

Krekeri i slične industrijs­ke grickalice kao što su čips, perece, čokoladni kolači, slatkiši sa puno masnoća, puter, ulja – generalno masnoće, alkoholna pića, gazirana pića i kupovni sokovi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia