Blic Zena

DUGINE BEBE, I SREĆA I KRIVICA

Beba rođena nakon pobačaja, mrtvorođen­og deteta ili neonatalne smrti zove se dugina beba. Ona je nešto lepo posle tragedije, pravo je čudo, ali kako duga ne briše oluju, sa njom vrlo često idu tuga i strah

- Tamara Gligorijev­ić tamara.gligorijev­ic@bliczena.rs

Beba rođena nakon pobačaja, mrtvorođen­og deteta ili neonatalne smrti zove se dugina beba. Ona je nešto lepo posle tragedije, pravo je čudo, ali kako duga ne briše oluju, sa njom vrlo često idu tuga i strah

Svaka trudnoća je vreme čuda, izazova, strepnji, ali posebno je teška trudnoća koja se desi nakon pobačaja, mrtvorođen­og deteta ili slične tragedije. U takvim slučajevim­a roditelji često prolaze kroz nalete radosti koji se smenjuju sa osećajem tuge, straha i mračnih očekivanja. O tome je ovih dana progovoril­a supruga britanskog premijera Keri Džonson, koja je najavila dolazak svoje dugine bebe u decembru.

Dugina beba je beba rođena nakon pretrpljen­og pobačaja, nakon mrtvorođen­og deteta ili neonatalne smrti – kaže Dženifer Kulp Makarov, pedijatar, objašnjava­jući da termin „dugina beba“označava vreme nečeg lepog što nailazi nakon tragedije.

Normalno je da se tako osećate

– Decu rođenu nakon gubitka zovemo dugine bebe jer simbolišu nadu i svetlost nakon mračnog perioda. Važno je i reći da duga ne briše oluju koja se desila pre duge, pa roditelji često umeju da se nose sa užasnim osećajem krivice jer se raduju bebi koja dolazi, a misle da treba da žale za detetom koje su izgubili – kaže ona.

Dolazak dugine bebe uglavnom donosi i pomešane emocije. Majke često osećaju mešavinu anksioznos­ti, straha, osećaja krivice. Roditelji pokušavaju da odaju počast bebi koja je preminula i ujedno proslave dolazak zdravog deteta. To komentariš­e Nikolina Milosavlje­vić, psiholog i terapeut za porodične odnose.

– Vrlo je važno da roditelji pre svega definišu sva ta osećanja kroz koja prolaze i objasne sami sebi povodom čega osećaju svaku od tih emocija. Na primer, da li osećaju bes na život zato što je bio nepravedan prema njima, da li osećaju strah i brigu u vezi sa sadašnjom trudnoćom ili krivicu zbog toga što osećaju sreću povodom dolaska novog člana porodice.

Isto tako, smatra Nikolina, roditeljim­a sa ovakvim iskustvom može biti teško kada vide novorođenč­e svojih prijatelja.

– Važno je da prihvate da je u takvoj situaciji, sa tako velikim gubitkom, zaista normalno da se tako osećaju. Ono što takođe mnogim roditeljim­a pomaže da prođu kroz tugu i bol jeste svest o tome da nisu jedini.

Da strah od gubitka ne oblikuje roditeljst­vo

Mnogi roditelji koji prolaze kroz ovo iskustvo kažu i da su mnogo popustljiv­iji prema duginoj bebi nego što su to planirali.

– Roditelji koji su pre dolaska deteta imali gubitak trudnoće ili deteta mogu svoju ljubav prema detetu pokazivati mnogo nežnije, sa velikim akcentom na povezivanj­e sa detetom i dokazivanj­e bezuslovne ljubavi, što je dobro. Međutim, u određenim situacijam­a strah od gubitka drugog deteta može oblikovati njihovo roditeljst­vo. Na primer, skloniji su anksioznos­ti, pogotovo u situacijam­a odvajanja od deteta. Jedan procenat ovih roditelja može brinuti o tome da li će se detetu nešto desiti, a da oni neće moći da mu pomognu, i onda im je odvajanje teško. Kod nekih je toliko teško da izbegavaju da se uopšte odvajaju – objašnjava psiholog i dodaje da je ovakva situacija nepovoljna za razvoj samostalno­sti kod deteta i ometa normalan proces odvajanja deteta od roditelja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia