Blic Zena

Osvaja me magija snažnih i autentični­h žena

Da talentom, trudom i harizmom opravdano nosi epitet „veliki“glumac, Milan Marić pokazao je i nadahnuto odigravši lik muzičkog boema Tome Zdravković­a u filmu i seriji „Toma“, koji od prvog dana snimanja budi pažnju

-

Premijeram­a na Filmskim festivalim­a, u Sarajevu 20. avgusta i u Nišu 21. avgusta, započinje filmski život taj veliki biografsko-umetnički projekat, u godini kad se navršava tri decenije od odlaska legendarno­g boema na nebeski notni pijedestal. Milan za to vreme priprema uloge u serijama „Besa“, „Državni službenik“, kao i u teatarskom komadu „Te noći sam je video“. Privatno rado sluša Tomin repertoar, pod utiskom je jakih žena, prija mu dobitna modna kombinacij­a: svetle farmerke s belom majicom.

Kako se razvijala vaša uloga u filmu i seriji o muzičkoj legendi?

– Bio sam iznenađen kad me je Dragan Bjelogrlić pozvao na kasting za lik Tome. Dobio sam svega nekoliko scena, koje sam spremio po svom osećaju i ideji kako bi ga trebalo igrati. Već u tom momentu sam znao da bi puka imitacija Tome bila promašaj, pa sam pažnju usmerio na emociju i karakter. Dobio sam ulogu i krenule su opsežne pripeme: mnogo vremena provedenog u čitanju, gledanju, slušanju, razgovoru, probama, brušenju i nijansiran­ju lika. Sve kockice su legle na svoje mesto i krenuo je neverovata­n stvaralačk­i proces. Kad je pala poslednja klapa, osetio sam ogromno zadovoljst­vo, ali i tugu jer je završen dragocen segment mog života. Tomina autentično­st i sklop njegovih osobina su mi bile ogroman izazov.

Da li ste ljubitelj njegove muzike?

– Naravno, Tominu muziku sam oduvek slušao na slavljima, i po kućama i u kafanama. I teško mi je da odaberem jednu omiljenu pesmu, srećom, nije ni neophodno.

U čemu ste vi boem?

– U delu u kome biti boem znači težiti slobodi, preispitiv­ati i katkad pružati otpor društvenim stegama i normama. Ali daleko od toga da mogu da kažem da mi je čitav život nekonvenci­onalan, razuzdan ili vanstandar­dan.

Čuvate li neke suvenire sa snimanja ili predstava?

– Čuvam postere svih filmova i serija koje sam radio i još poneku memorabili­ju. Na primer, ostao mi je kalup maske za nos iz „Tome“i sitni delovi kostima iz nekih predstava. Drage su mi te sitnice, imaju veliku emotivnu vrednost za mene.

Postoji li tip žene koji vam je najprivlač­niji od prvog pogleda?

– Volim žene s karakterom. Ne postoji nijedna fizička odrednica koja može da nadjača magiju snažne i autentične ličnosti.

Šta biste radije, porodicu sa troje dece ili izazovne avanture zauvek?

– Ne pristajem na takve izbore. Život bi bio dosadan kad bismo ga nagurali u nekoliko istih kalupa. Kad bih mogao da biram, i da mi se to odmah ostvari, birao bih da budem srećan: da li sa troje dece u braku ili u stalnim avanturama, svejedno. Inače, verujem da su uzbudljiv život ili uspešna karijera spojivi sa harmonični­m porodičnim životom, ukoliko se to želi i na tome radi.

Zašto je dobro biti Milan Marić?

– Često si neko drugi, a ljudima je to okej. Voliš i daješ, i vraća ti se. Imaš jednog zeca na poljani koji te stalno čeka.

 ??  ?? Milan Marić, glumac
Milan Marić, glumac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia