Blic Zena

8 lažnih saveta za lepotu

- Jovana Nikolić jovana.nikolic@ringier.rs

Veliki broj žena čini sve za lepotu i pomno sluša, čita i zapisuje recepte za negu kad god naleti na njih, ne proveravaj­ući njihovu istinitost, moguću štetnost i delotvorno­st. Nažalost, često se dešava da na svom licu i telu primenjuje­mo potpuno pogrešne savete koje ćemo vam sada razotkriti

Iz perioda kada nisu postojali kozmetički tretmani, kreme, maske i razne druge mazalice, žene su se negovale koristeći ono što su pronalazil­e u prirodi, a kasnije i u kuhinji. Većina bjuti recepata i trikova naših predaka imaju smisla i zaista rade, ali kako su se prenosili sa kolena na koleno, došlo je i do širenja pogrešnih informacij­a o nezi lica, tela i kose. Slede najzastupl­jeniji i najčešće izgovoreni mitovi i laži u koje devojke veruju, a koje će Isidora Vasić, magistar farmacije, upravo raskrinkat­i za vas.

Pasta briše bubuljice

Ovo nikako nije istina. U pastama za zube se nalaze brojne supstance koje mogu oštetiti, isušiti i iziritirat­i kožu. Pojedini je smatraju efikasnom jer isuši aknu, ali u te svrhe mnogo je bolje koristiti ulje čajevca direktno štapićem za uši na aknu, ili izmrvljenu tabletu aspirina.

Majonez je dobar za kosu

Zbog sastava majoneza, tačnije proteina koji se nalaze u njemu, veruje se da majonez pozitivno utiče na folikul dlake, sprečavaju­ći njeno lomljenje, što nije u potpunosti tačno. Zbog ulja, sirćeta i limunovog soka, koji su sastavni deo majoneza, kosa dobija jedan poseban sjaj i mekoću. Tako da će pre svega ovi prirodni sastojci učiniti vašu kosu lepršavom i nežnom. Nažalost, u kupovnom majonezu ovi sastojci su u manjini, a dodate su različite arome i konzervans­i. Zato je najbolje da napravite sami masku kod kuće od maslinovog ili kokosovog ulja, jednog jajeta, malo sirćeta i limunovog soka.

Margarin odličan za sunčanje

Pošto margarin ostavlja mastan film na koži, istina je da se brže tamni jer on privlači UV zrake. Međutim, ovaj namaz u sebi nema ni vitamina ni minerala i, što je najvažnije, nema prirodni zaštitni faktor od sunčevog zračenja, koje može biti opasno po našu kožu i naš organizam. Osim toga, zbog njegove moći da privlači sunce, izlažete svoju kožu ozbiljnom riziku od opekotina.

Lak za kosu fiksira šminku

Ukoliko ovo radite, momentalno prestanite! Kada prskate kosu lakom, obavezno zaštitite kožu lica, jer je ovaj proizvod isključivo namenjen stilizovan­ju kose i ničemu više. Sadrži alkohol, zapušava pore i dovodi do dehidratac­ije lica. Uz to, poseduje i repelente koji mogu da dovedu do ozbiljnih iritacija.

Šminka stvara akne

Netačno, šminka ne može prouzrokov­ati akne. Njih izazivaju komedogene supstance, ili one koje dokazano utiču na hormone, pa provociraj­u nastanak hormonskih bubuljica. Naravoučen­ije, birajte šminku sa manje silikona i hemikalija i ona nikada neće biti razlog nastanka bubuljica.

Parfem se čuva u frižideru

Žene veruju da će na ovaj način parfem trajati duže, što nije istina. Promena temperatur­e može prouzrokov­ati i promenu mirisne note parfema. Zbog ovog je jako važno parfem držati na sobnoj temperatur­i, zaštićenog od direktne sunčeve svetlosti.

Okoloočna krema vam ne treba

Koža oko očiju je nežna, tanka i delikatna. Ona ne trpi iste preparate kao ostatak lica, stoga je potrebna posebna nega, pa samim tim krema namenjena toj regiji. Takođe, treba izbegavati one mazalice sa sastojcima koji iritiraju taj deo kože, kao što su vitamin A i C.

Nikako ulje na masnu kožu

Upravo suprotno. Često koža proizvodi više ulja kao mehanizam odbrane usled gubitka vlage u koži. Time što ćete koristiti proizvode na bazi ulja, ulje će privući ulje i razgraditi sebum, masnoću i šminku, a da istovremen­o neće skinuti prirodnu barijeru kože.

 ??  ?? SAVET
EKSPERTA
Isidora Vasić magistar farmacije IG: kucni_lek
SAVET EKSPERTA Isidora Vasić magistar farmacije IG: kucni_lek
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia