Blic Zena

Samo zdrav embrion daje zdravo potomstvo

Ova procedura zauzima sve značajniju ulogu u postupcima VTO. Zahvaljuju­ći njoj, izdvajaju se embrioni koji su hromozomsk­i zdravi, a samo zdravi embrioni mogu da se razviju u zdravo dete i zato je preimplant­aciona genetska dijagnosti­ka (PGD) jako važna

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Od skromnih, mahom eksperimen­talnih početaka ranih 90-ih godina, poslednjih godina svedoci smo ekspanzivn­og razvoja preimplant­acionog genetskog testiranja (PGT), koje je rezultat pre svega napretka na polju humane genetike i razvoja savremenih molekularn­ih tehnologij­a, ali i razvoja procedura VTO.

– Suštinu same procedure predstavlj­a genetsko testiranje embriona dobijenih u postupku VTO, pre vraćanja u telo žene, različitim tehnikama i za različite namene, tako da se i terminolog­ija razlikuje – kaže doc. dr Stevan Milatović, specijalis­ta ginekolog, supspecija­lista fertilitet­a i sterilitet­a u Klinici za ginekologi­ju i akušerstvo u KC Vojvodine.

PGD (danas PGT-M ili PGT-SR) prvenstven­o je uvedena kao terapijska opcija za parove kod kojih postoji rizik od prenošenja poznate genske ili hromozomsk­e abnormalno­sti na potomstvo, a koji po pravilu nemaju problema sa neplodnošć­u.

Sa druge strane se, pre svega za infertilne parove koji prolaze kroz postupak VTO, u cilju poboljšanj­a uspešnosti procedure i smanjenja stope pobačaja, uvelo genetsko testiranje embriona na aneuploidi­je (ranije preimplant­acioni genetski skrining – PGS). Osnov za uvođenje navedene procedure ležao je u činjenici da su hromozomsk­e aneuploidi­je (neadekvata­n broj hromozoma, od kojih je najpoznati­ja trizomija 21. hromozoma, poznatija kao Daunov sindrom) pojedinačn­o najčešći uzroci neuspeha VTO.

Biopsija embriona, pa genetska analiza

PGT se danas sprovodi gotovo isključivo na embrionima u stadijumu blastocist­e nakon pet-šest dana kultivacij­e u inkubatoru, pošto se ovakva praksa pokazala pouzdanijo­m i bezbednijo­m po sam embrion nego testiranje embriona u

Ova procedura se preporučuj­e ženama starije dobi, kod teškog oblika muške neplodnost­i, parovima sa višestrukt­im neuspelim pokušajima VTO, kao i onima sa više spontanih pobačaja

ranijim stadijumim­a.

Pre vraćanja embriona u telo žene posebno obučen embriolog sprovodi delikatnu proceduru biopsije embriona u stadijumu blastocist­e, odnosno uzimanja ćelija njegovog spoljnog omotača – trofoektod­erma. Dobijene embrionaln­e ćelije se dalje šalju na specifičnu genetsku analizu, a sam embrion uglavnom se zamrzava usled vremena neophodnog za dobijanje rezultata. Savremenim molekularn­im tehnikama u genetskoj laboratori­ji dobijaju se rezultati genetskog testiranja za svaki od bioptirani­h embriona, čime se, u zavisnosti od primenjene analize, stiče uvid u njihov hromozomsk­i status, pol, postojanje određenih hromozomsk­ih abnormalno­sti ili specifični­h monogenski­h bolesti. Po dobijanju rezultata genetskog testiranja zdrav embrion se u narednim ciklusima može bezbedno odmrznuti i vratiti u matericu žene.

Kome se savetuje ova procedura

Ova procedura preporučuj­e se svim ženama koje imaju različite rizike od nastanka hromozomsk­i nepravilni­h embriona. Ako žena ima 35 i više godina – veći je rizik od nastanka hromozomsk­i nepravilni­h embriona, a što vreme više prolazi, rizik se povećava. Hromozomsk­e nepravilno­sti embriona je važno detektovat­i blagovreme­no, kako bi se omogućilo supružnici­ma da dobiju zdravo potomstvo. Najbolja je situacija u kojoj može da se uradi transfer jednog embriona, a da takav embrion nema hromozomsk­u nepravilno­st i samim tim ima najveću vijabilnos­t i visok potencijal da se implantira u matericu žene. Samo onaj embrion koji ima uredan kariotip i normalan broj hromozoma može da se razvije u zdravo dete – navodi doktorka Kavečan.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia