Blic Zena

Mama se udala, tata se oženio, gde sam tu ja

Dete je najčešće zbunjeno po pitanju toga da li treba i da li sme da uspostavi odnos sa novim partnerom jednog roditelja, strahujući da će izgubiti ljubav drugog. Kakve sve još nedoumice mogu da se jave u ovoj situaciji, objašnjava psiholog

- Tatjana Daničić psiholog

Pitanja o tome kako deca proživljav­aju nesumnjivo tešku situaciju razvoda roditelja uvek su aktuelna i osetljiva, baš poput istog pitanja kada razvedeni roditelji nađu nove partnere za bračni život. Doskora su ove situacije gotovo po pravilu imale negativnu konotaciju, a novije studije pokazuju da ponovni brak može imati i pozitivne aspekte za dete.

Na šta treba obratiti pažnju u ovim situacijam­a, pitali smo Tatjanu Daničić, psihologa u Centru za socijalni rad u Vršcu, koja ima ogromno iskustvo u radu sa decom i roditeljim­a.

Neminovna je nova dinamika odnosa

– Razvod je svakako traumatičn­o iskustvo. Posle nekog vremena svako se privikne, ali ulazak novog partnera u život za dete je nova velika promena koja zahteva novo prilagođav­anje. Postoje i neke poteškoće koje mogu nastati kada članovi dveju porodica počnu da žive pod istim krovom. Razlikuju se situacije ako u vezu ulazi roditelj sa kojim dete živi, ili onaj drugi sa kojim se dete povremeno viđa. Nastaje potpuno nova dinamika odnosa jer, osim prema detetu, roditelj uspostavlj­a vezu sa novim partnerom i, eventualno, njegovom decom – kaže Daničić.

Ona naglašava da od roditelja zavisi kako će detetu predočiti tu novu situaciju i kako će ublažiti neminovan strah deteta da će izgubiti ljubav roditelja.

Presudan je uzrast deteta

Ostaje otvoreno pitanje lojalnosti. Naime, dete je najčešće zbunjeno po pitanju toga da li treba i da li sme da uspostavi odnos sa novim partnerom jednog roditelja, strahujući da će izgubiti ljubav drugog.

– Tu nema razlike da li je u pitanju mama ili tata. Veća je razlika u odnosu na to sa kojim roditeljem dete živi. Presudan je uzrast dete

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia