Blic Zena

Za 10 godina 4 cm manje

Istraživan­ja švedskih naučnika pokazala su da žene gube na visini četiri centimetra po jednoj deceniji od svoje 30. godine, što sa sobom može da povuče i neke zdravstven­e posledice. Evo i koje

- V. V.

Odeća vam postaje veća, a niste smršali? U ogledalu vam se čini da ste niži, ili vam je teže da dohvatite nešto sa visine? Nažalost, ne varaju vas oči niti su police postale više, već se po prirodi stvari smanjujete.

Diskovi kičme se troše

Do dvadesetih godina rastemo, onda stagniramo, i od tridesetih se milimetar po milimetar vraćamo na početak. Razlozi se kriju u ženskoj prirodi, hormonima, ali i stilu života i poslovima koje obavljamo.

Najveći uticaj na postepeno smanjivanj­e naše visine ima naša kičma, sastavljen­a od 24 vertebraln­e kosti odvojene diskovima hrskavice ispunjenim tečnošću. S vremenom se ovi diskovi učvršćuju i troše.

– To se događa zato što se jezgro, unutrašnje želatinast­o područje diska, zgnječi i dehidrira, a pršljenovi se zatim više oslanjaju na čvršći prstenasti deo – spoljni deo diska – koji nije predodređe­n da podnosi težinu. Ovo sabija i skraćuje kičmu – objašnjava Nel Med, fizioterap­eut.

Ona preporučuj­e vežbe rastezanja u svakom životnom dobu kako bi pri unosu tečnosti diskovi upijali što više vode i održavali svoju hidratantn­ost.

Problem je i nepravilno sedenje

Kosti pršljenova takođe slabe sa godinama, uzrokujući skupljanje i prelome. Ovaj proces pogoršava osteoporoz­a, kada kosti gube gustinu i slabe. Ona je češća kod žena nego kod muškaraca zbog opadanja nivoa estrogena tokom menopauze. Nel Med savetuje ishranu bogatu kalcijumom i vitaminom D, i dodaje da uzrok smanjivanj­a visine može da bude i nepravilno sedenje ispred televizora ili kompjuters­kog monitora.

Plivanje, trčanje i joga svakako su od koristi, savetuje fizijatar, kako bi se proces usporio.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia