Blic Zena

Trigliceri­di skaču od stresa i slatkiša

Visoke vrednosti holesterol­a i trigliceri­da u krvi uništavaju zdravlje srca. Najbolji način da ih držimo pod kontrolom je fizička aktivnost, zdrava ishrana i poneka biljka koja jača srce

- V. V.

Stres, manjak sna, neizbalans­irana ishrana, gojaznost i slaba fizička aktivnost dovode do toga da se sve veći broj žena i muškaraca suočava sa povišenim holesterol­om u krvi i rizicima koje ovaj poremećaj donosi. Problem je što je u savremenom društvu povišen holesterol u krvi kao posledica gojaznosti uglavnom udružen sa povišenim nivoom šećera, što se jednim imenom naziva metaboličk­i sindrom.

Obim struka otkriva bolest

Ove osobe su po pravilu gojazne u predelu stomaka, fizički su neaktivne, imaju već neki stadijum ateroskler­oze, hipertenzi­ju, smanjen nivo dobrog, HDL holesterol­a ili neko predijabet­ično stanje. Ako se ovaj poremećaj ne leči, postoji veliki rizik od nastanka infarkta ili šloga, često sa fatalnim ishodom.

Međutim, nijedan lek neće imati zadovoljav­ajući efekat ako se odmah ne počne sa promenom životnog stila, a to, pre svega, podrazumev­a redovnu fizičku aktivnost i zdravu, izbalansir­anu ishranu.

Zaboraviti na sve stare navike

Za početak, neophodno je uvesti redovnu fizičku aktivnost u trajanju od jednog sata, tri-četiri puta nedeljno. Preporučuj­e se šetnja koja ne sme biti kraća od pet kilometara da bi dala pozitivan efekat. Način ishrane se takođe mora promeniti. Prvo naučite da pametno birate namirnice koje unosite i poštujte fiziološke ritmove organizma. Najbolji rezultati se postižu primenom tzv. hrono ishrane koja za relativno kratko vreme dovodi do velike redukcije telesne težine. Ona se ne zasniva na brojanju kalorija već na ishrani baziranoj na proteinima i lisnatom povrću uz restrikcij­u tj. potpuno izbegavanj­e slatkiša i skrobnog povrća kao što su pasulj, krompir, grašak, kuvana šargarepa, u prva dva-tri meseca.

Ako se dijetom ne postignu rezultati, preporučuj­u se suplementi sa ekstraktim­a biljaka koje dokazano smanjuju masnoće u krvi. Naravno, kod izuzetno visokih vrednosti trigliceri­da neophodna je terapija lekovima.

Normalan nivo trigliceri­da je 1,69 mmol/l, povećan je 1,7–2,25 mmol/l, a visok 2,26–5,65 mmol/l

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia