Blic Zena

NAJČEŠĆI STRAHOVI DECE

-

Ovom temom bavio se i magazin „HealthyChi­ldren“, istakavši da je važno da se apostrofir­aju najbitnija osećanja kroz koja prolaze deca i roditelji kada dođe do nove veze. Evo najčešćih briga i strahova dece školskog uzrasta koja se nađu u ovoj situaciji.

Deca se često sećaju života koji su imali sa majkom i ocem. Sa izgledom za novi brak roditelja, suočavaju se sa stvarnošću da se oni nikada neće pomiriti, što može biti izvor velike tuge. Deca koja su izgradila posebno blizak odnos sa majkom ili ocem u periodu samohranog roditeljst­va moraju naučiti da dele tog roditelja sa novim bračnim drugom, a možda i sa drugom decom. Korisno je okupiti decu pre konačne odluke.

Neka deca mogu pokazati znake povećane vezanosti za roditelja koji se venčava.

Kada roditelj zasniva novu porodicu, neka deca se pitaju: „Gde pripadam?“. Vodite računa o tome da li se dete više oseća kao autsajder nego kao deo nove porodične strukture. Ipak, s vremenom se većina dece prilagodi novim porodičnim prilikama.

Mnoga deca se boje da će njegovo pokazivanj­e naklonosti prema svom novom očuhu ili maćehi drugi roditelj to doživeti kao izdaju.

Vaše dete će se možda osećati neprijatno što se mora navikavati na dva oca ili dve majke. Recite nešto poput: „Vaš očuh se razlikuje od vašeg tate, i niko nikada neće zameniti vašeg oca“.

Očekujte da dete pravi poređenja između svog pravog roditelja i očuha, na pozitivan i negativan način. Poređenja su normalna tokom ovog prilagođav­anja.

Uključenos­t roditelja i stvaranje atmosfere za dobru komunikaci­ju između odraslih ključni su za nastavak kvalitetno­g života obe strane i dece. Što se oni lakše dogovaraju, to će i dete biti sigurnije da ne mora da bira stranu.

Borba za starateljs­tvo između roditelja deci otežava mogućnost da se izbore sa lojalnošću.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia