Blic Zena

Iznenađenj­e

-

Prošle nedelje mi kaže kuma kako planira muža da iznenadi za 40. rođendan. Napraviće, kaže, dizel žurku. I u meni već kreće uzbuđenje. Obožavam iznenađenj­a. Sve to planiranje, bale laži, došaptavan­je, dojavljiva­nje, čekanje, sreća kad se desi, uspomene za ceo život... Znam da nije za mene, za njega je, ali i ja ću biti tu i deo toga, pa dođe nekako isto. Je l’ zna nešto? Šta misli, gde ga vodiš? Nema pojma, kaže. Misli da idemo kod neke drugarice. Super! Sve je organizova­la, pravila plej-liste, sve po redu – Knez, dr Igi, „Tapiri“, „Fanki dži“, stroboskop koji izbija oči, ljudi sa kajlama, upasanim trenerkama, sve kao nekad.

Divna su iznenađenj­a. Neverovatn­o je kako svi koji u tome učestvuju podele istu energiju, zabavljaju se...

A on – šokiran i oduševljen. Naravno da je, čim je stigao ispred restorana, prepoznao automobile svojih prijatelja, ali to svakako nije umanjilo radost. Svi sa kapicama, duvaljkama, velikim naočarima... A njegov osmeh... To je to.

I setim se kad se ona udavala. Davno je to bilo. Trudna. Kap alkohola ne bi popila, sedi na udobnim stolicama, brine je preglasna muzika, ne zna da li je to dobro za bebu, da li je zdravo jela... Devojačko veče, kaže, ne može da pravi. Mora u devet u krevet! Hajde, kaže, da se nađemo oko sedam-osam u nekom džez klubu, popijemo kafu, ispričamo se. I to je to? E pa neće moći. Mi ćemo to organizova­ti. Rekle smo joj da je njeno samo da nas primi u stan i izbaci budućeg muža. Jedva je pristala.

Pobogu, ne udajemo se svaki dan! U stvari, godinama se nijedna od nas nije udala i ko zna kada će sledeća. I zato nam pade na pamet. Hoćemo stripera! Hoćemo zabavu kao u američkim filmovima.

Crkavale smo od smeha i na samu pomisao da ćemo to stvarno uraditi. A još kad prizovemo njenu reakciju, sve nam je još zabavnije.

Vidi i ona da se nešto dešava, ali ne zna šta. Rekla je samo: „Osećam da nešto planirate, samo, molim vas, nemojte majice s natpisima i one glupe vence za glavu...“

Ceo proces pronalaska i dogovora je možda bio i najuzbudlj­iviji deo. Nas pet smo danima umirale od smeha, od biranja pesama, do uniforme koju će striper nositi.

Iznenađenj­e je uspelo, iako smo se sve snebivale. Nijedna ga nije ljudski ni pogledala, a kamoli odgovorila na njegove pokrete. Čak je čovek na odlasku rekao kako smo previše fine.

Ali nije poenta u tome. Ne mora se biti razuzdan da bi se dobro zabavio. A iznenađenj­a su uvek najbolja zabava.

Nejlepše je to planiranje, čekanje, došaptavan­je...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia