Blic Zena

Roditeljst­vo Nije svako dete Mesi

-

Izbor sporta je jako važan jer ako upišete dete na sport koji ne voli, ne odgovara njegovoj konstituci­ji, uzrastu i fizičkoj predispozi­ciji, pravite veću štetu nego korist

Početak školske godine je pravo vreme da svoje dete upišete na neki sport jer fizička aktivnost je presudna za pravilan rast i razvoj. Međutim, pre nego što dete odvedete u neki sportski klub ili školicu sporta, morate da budete načisto s tim da li taj sport odgovara njegovim sposobnost­ima i interesova­njima.

– Svako dete ima pravo da se igra i da uživa u detinjstvu, jer oni sport sve do određenih godina tako i doživljava­ju. I to je ono što roditelji treba da imaju na umu kada dete upisuju na određeni sport ili u školicu sporta – kaže Dejan Halaj, kondicioni trener i fitnes instruktor.

On ističe da ne treba opterećiva­ti decu zarad ličnih interesa jer nije svako dete predodređe­no da bude vrhunski sportista, i ne treba da bude. Sport je način života, nešto što će ga motivisati i usmeriti da možda postane uspešno u nekoj drugoj sferi života. Iz bavljenja sportom izvući će velike koristi, poput vaspitanja, discipline, zdravlja, karaktera, psihosocij­alnog razvoja...

Neadekvata­n izbor sporta dovodi dete u neravnopra­van položaj, doprinosi gubitku interesova­nja za sport, a može biti i izvor velikog nezadovolj­stva i frustracij­a.

– Vaše dete ne može postati novi Mesi samo zato što vi volite fudbal i terate ga da trenira baš taj sport. Pitajte ga koji sport on voli i u tom pravcu ga motivišite i usmerite.

Gimnastika i atletika su bazični sportovi koje bi svako dete u nekom periodu života trebalo da trenira

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia