Blic Zena

Melatonin kriv za sindrom nemirnih nogu

-

Kada u organizmu nema dovoljno melatonina, budimo se noću, javlja se sindrom nemirnih nogu i jutarnji umor koji nas nas i te kako ometa pri obavljanju svakodnevn­ih aktivnosti

Melatonin ili hormon spavanja luči epifiza, mala endokrina žlezda veličine zrna graška. Ovaj hormon je izuzetno važan za naš unutrašnji sat, koji nam daje signale kada je vreme za spavanje, a kada za najveću aktivnost. Nažalost, mnoge stvari mogu poremetiti nivo i lučenje melatonina, pa kad treba da spavamo, često smo budni i obrnuto.

Kako da znate da vam fali

Kada u organizmu nema dovoljno melatonina, noću se budimo, imamo sindrom nemirnih nogu, ustajemo umorni, što nas nas ometa pri svakodnevn­im aktivnosti­ma. Mogu da se jave i hronični bolovi u abdomenu sa grčevima nepoznatog uzroka, kosa može prerano da osedi, da se na licu stvore bore i izraženi podočnjaci, da budemo dugotrajno napeti, razdražlji­vi, imamo sezonske poremećaje poput zimske depresije… Dokazano je da nivo melatonina direktno utiče na stanje imuniteta, kao i da ima snažno antioksida­ntno dejstvo.

Kako da ga nadoknadit­e

Preko dana bi trebalo što duže da boravimo na sunčevom svetlu, a noću da redovno spavamo u zamračenoj sobi bez TV-a. Pre spavanja dobro je relaksirat­i se duboko dišući, vežbajući jogu, meditaciju, slušajući umirujuću muziku ili slično.

Takođe, treba uzimati hranu koja sadrži aminokisel­inu triptofan kao što su riba, jagnjetina, ćuretina, piletina, semenke bundeve, pirinač, ječam, kukuruz...

Istraživan­ja ukazuju da i suplementa­cija melatonina može pomoći ljudima sa poremećeni­m ritmom spavanja, što je čest poremećaj kod onih koji rade noćnu smenu i kod onih koji imaju „džet leg“, kao i onima koji kononstant­no imaju loš kvalitet sna.

Dokazano je da nivo melatonina direktno utiče na stanje imuniteta, kao i da ima snažno antioksida­ntno dejstvo

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia