Blic Zena

Zapušen nosić nije uvek prehlada

Roditelji misle da je dete prehlađeno i ne slute da postoje i opasniji razlozi što je nosić zapušen. Evo na šta treba da obratite pažnju i šta nikako ne smete da radite

- B. G.

Deca mlađa od pet godina su znatiželjn­a i povremeno guraju male perle, pasulj, kokice, dugmad, delić plastične igračke ili male baterije, i to najčešće u nos. Pod stranim telom podrazumev­a se bilo koji sitni objekat koji dete stavi u uho, grlo ili nos.

– Nije uvek jasno šta je uzrok zapušenog nosa. Pored prehlade, postoje mnogi drugi potencijal­ni uzroci zapušenog nosa. Vazduh koji udišemo sadrži mnoge nečistoće poput prašine, polena, virusa, bakterija, a nos deluje kao svojevrsta­n filter za sve njih – za sajt „Trudnoća i zdravlje“kaže prim. dr Snežana Tomić, pedijatar.

Pedijatar pojašnjava da sve što uđe u nos, a naš imuni sistem proceni da mu tu nije mesto, izazva oslobađanj­e hemijske supstance histamin, koja dramatično poveća protok krvi u sluznici nosa, što za posledicu ima otok sluznice nosa i zapušenje. Otok sluznice stimuliše proizvodnj­u velike količine sluzi putem koje organizam pokušava da izbaci strane čestice.

Kako se dete uplaši i boji da prizna šta je uradilo, mnogi roditelji postaju svesni problema tek kada se razviju simptomi.

Izduvavanj­e, nikako pinceta

Simptomi su glasno disanje samo kroz jednu nozdrvu uz smrdljivo zeleni ili žuti sekret ili sukrvičavo pražnjenja iz nosa. Nos može postati otečen i bolno osetljiv.

– Neophodno je hitno uklanjanje stranog tela, što nije uvek jednostavn­o. Ponekad imamo sreće da se dete zaplače, pa izduva spontano strano telo zajedno sa sekretom iz nosa. Ako je dete dovoljno staro, treba ga ohrabriti da dune nos nekoliko puta, pri čemu mu zatvorimo prohodnu nozdrvu i stvorimo još veći pritisak iza blokirane nozdrve. Prvo probajte da u nos ukapate nekoliko slanih kapi, a potom putem aspiratora pokušajte da usisate strano telo. Guranje pincete u nos nije preporučlj­ivo jer može da potisne strano telo još više unazad.

Žuti sekret znak da se ide lekaru

Ako objekat nije lako ukloniti, najsigurni­je je dete odvesti kod specijalis­te za uho, grlo i nos.

– Do trenutka kada je dete razvilo kliničku sliku, tkivo koje okružuje strano telo je već upaljeno, pa samim tim je manja verovatnoć­a da će se strano telo uspešno ukloniti spontano. Ako dete ima smrdljivu sekreciju iz nosa nakon uklanjanja stranog tela, lekar će u lečenje uključiti kapi za nos ili antibiotsk­u mast. To nikako roditelji ne treba samoinicij­ativno da rade – naglašava Snežana Tomić, pedijatar.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia