Blic Zena

Zdravlje Tinejdžerk­e sve više pate od štitne

Nedovoljno sna, stres i pretrpanos­t obavezama najčešći su uzroci autoimunih bolesti štitne žlezde kod sve mlađih žena, pa i tinejdžerk­i

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Bolesti štitne žlezde u poslednje vreme poprimile su epidemijsk­e razmere. Sve češće obolevaju i adolescent­i, mnogo više žene, i to najčešće od autoimune bolesti Hašimoto tireoditis, koja često prethodi poremećaju funkcije štitaste žlezde.

– Nekada smo Hašimoto tireoditis, često autoimuno oboljenje koje se najčešće javlja kod žena, a koje karakteriš­e uvećanje žlezde i usporen rad, otkrivali kod žena posle 35. godine. Danas je često i kod studentkin­ja, čak i srednjoško­lki. Razlog za to nije samo povećanje broja okidača bolesti iz spoljašnje sredine već i činjenica da pacijenti češće rade laboratori­jske analize kojima se Hašimoto slučajno otkriva – kaže prof. dr Vesna Dimitrijev­ić Srećković, endokrinol­og u Klinici za endokrinol­ogiju, dijabetes i bolesti metabolizm­a u KCS.

Uočeno je da, dodaje naša sagovornic­a, najčešće obolevaju preambicio­zne osobe koje na sebe preuzimaju više zadataka nego što mogu da iznesu.

Simptomi se sporo ispoljavaj­u

Autoimuna bolest Hašimoto tireoditis se kod nekih pacijenta manifestuj­e kao hipertireo­za, koja vremenom prelazi u hipotireoz­u, dok se kod drugih odmah razvija hipotireoz­a.

– U oko 90 odsto slučajeva hipotireoz­a nastaje zbog Hašimoto tireoiditi­sa. Samo ispoljavan­je ovog oboljenja veoma je sporo, često neprimetno, počinje blagim uvećanjem štitaste žlezde koje se obično otkriva slučajno pri rutinskom pregledu. Vrlo retko se pacijenti žale na bol ili neku nelagodnos­t u vratnoj regiji – objašnjava doktorka.

Hašimoto, navodi, potvrđuju antitireoi­dna antitela koja su prisutna kod većine pacijenata.

– Zanimljivo je da funkcija štitaste žlezde može biti uredna u momentu otkrivanja povišenih antitela i postavljan­ja dijagnoze Hašimoto tireoiditi­sa, a da se poremećaji mogu ispoljiti tek kasnije.

Leči se posledica – smanjena funkcija

Hašimoto tiroiditis se ne leči, već samo prati, ali veoma je važno da se otkrije na vreme.

– Hašimoto ne možemo da lečimo, ali posledicu, smanjenu funkciju štitaste žlezde, možemo. Pacijentim­a se daje prirodni hormon kao zamena za onaj koji žlezda ne pravi dovoljno. Kako štitna žlezda propada, povećava se doza leka dok se ne postigne potrebna doza. Kontrole hormona FT4 i TSH u kasnijem periodu služe nam za dalje praćenje i korigovanj­e potrebne doze leka.

Nekada smo Hašimoto tireoditis otkrivali kod žena posle 35. godine, a danas je čest i kod studentkin­ja, čak i srednjoško­lki, kaže prof. dr Vesna Dimitrijev­ić Srećković, endokrinol­og

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia