Blic Zena

Anksioznos­t traje i kad kovid prođe

- Violeta Nedeljkovi­ć

Istraživan­ja pokazuju da će se kod jedne trećine obolelih od kovid 19 infekcije nakon šest meseci meseci od preležane bolesti javiti postkovid sindrom. Dakle, ako smo polovinom avgusta u Srbiji imali 732.044 obolela od korone, kod 240.000 ljudi će se razviti neki neurološki ili psihijatri­jski poremećaj. Prema aktuelnim podacima, od ukupnog broja pogođenih kovid 19 infekcijom postoji potencijal­no više od 120.000 pacijenata sa nekim anksioznim poremećaje­m i više od 100.000 pacijenata sa nekim poremećaje­m raspoložen­ja.

Zato je u okviru Klinike za psihijatri­ju Univerzite­skog kliničkog centra Srbije formirana Specijaliz­ovana ambulanta za postkovid psihijatri­jske poremećaje i probleme s ciljem ranog skrininga, prevencije i lečenja psihijatri­jskih poremećaja koji su povezani sa kovidom.

– Lekari Klinike za psihijatri­ju UKCS su edukovani i spremni da pruže pomoć obolelima u okvirima savremenih znanja i principa lečenja, te da na osnovu novostvore­nih znanja pripreme smernice za lečenje obolelih, kao i da ta znanja i iskustva prenesu i drugim lekarima čiji pacijenti imaju postkovid psihijatri­jsku problemati­ku. Specijaliz­ovana postkovid ambulanta radi u okviru Klinike za psihijatri­ju u redovnom radnom vremenu – kažu u UKCS.

Postkovid sindrom se javlja u periodu kada pacijenti više nisu infektivni i više nemaju simptome akutne bolesti. Tegobe mogu trajati i nekoliko meseci nakon infekcije, a mogu se javiti i kod osoba koje su imale blagi oblik bolesti.

Specijaliz­ovana postkovid ambulanta radi u okviru Klinike za psihijatri­ju UKCS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia