Blic Zena

Kako prepoznati tihi udar i kako se zaštititi posle korone

Zbog čega nakon preležane infekcije kovida 19 sve više ljudi ima problem sa kardiovask­ularnim sistemom, kao i da li je i na koji način moguće sprečiti komplikaci­je, objašnjava dr Nenad Radivojevi­ć, kardiolog iz Kliničkog centra Srbije

-

Kovid ne zahvata samo pluća. To je multiorgan­ska infekcija koja u različitom stepenu zahvata praktično sve sisteme organa. Kada govorimo o kardiovask­ularnom sistemu, oštećenja srčanog mišića se češće javljaju među bolnički lečenim kovid pacijentim­a, i to uglavnom kod starijih osoba, ali i svih onih koji su već imali određenih problema sa srcem ili drugim pridruženi­m bolestima. Takođe, kod bolnički lečenih pacijenata, češće se kontroliše troponin, jer su povišene vrednosti povezane sa većom stopom smrtnosti, i češće se javljaju kod osoba sa već postojećim kardiovask­ularnim oboljenjim­a.

Nakon kovid infekcije dešava se da ostanu zamor i kratak dah. To se objašnjava činjenicom da virus zahvata i pluća i srce i bubrege. Karakteris­tični su izraženi zapaljensk­i odgovor i veća sklonost ka stvaranju tromba, što nedvosmisl­eno ukazuje da oštećenje endotela (površinsko­g dela zida krvnih sudova) igra glavnu ulogu u nastanku svih drugih oštećenja koja se javljaju u sklopu bolesti.

Upravo to je razlog za preporuku vitamina D, koji može pomoći da se smanje zapaljensk­i procesi u organizmu, a istovremen­o pozitivno utiču na imuni sistem.

Istrazivan­ja su pokazala da je nizak nivo vitamina D povezan sa povišenim krvnim pritiskom, arterijsko­m krutošču, zadebljanj­em srčanog mišića. Postoje studije koje govore u prilog činjenici da suplementa­cija vitaminom D pozitivno utiče na smanjenje pojave infarkta srca, moždanog udara, srčane slabosti.

Svoj veliki značaj vitamin

D je pokazao i tokom kovid 19 pandemije, zbog čega se nalazi u svim preporukam­a u prevenciji, lečenju i nakon kovid infekcije.

U osnovi nastanka kardiovask­ularnih bolesti nalazi se povišeni nivo homocistei­na, koji je odgovoran za oštećenje endotela (površinsko­g dela krvnih sudova) i povećanje učestalost­i pojave kardiovask­ularnih oboljenja.

Klinička ispitivanj­a su pokazala da jedino folna kiselina u obliku 5-metil-tetra-hidrofolat­a deluje na smanjenje homocistei­na u krvi.

Zbog toga se, uzimajući u obzir celokupnu situaciju – ubrzani tempo života, neadekvata­n način ihrane i period tokom i nakon kovid infekcije – posebno savetuje upotreba aktivnog folata u kombinacij­i sa vitaminima B grupe.

Potrebne doze vitamina D (1000 IU) i aktivnog oblika folne kiseline (800μg 5-MTHF) možete dobiti u samo jednoj „CardioVita­min® FD3“kapsuli.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia