Blic Zena

Kolagen za čvrstu i glatku kožu

Kad je nega kože lica u pitanju, nema bitnijeg sastojka od kolagena, zato naučite sve o njemu

- Iris Krdžić iris.krdzic@ringier.rs

U dvadesetim verovatno niste ni bili svesni važnosti kolagena za vašu kožu, ali to je i logično jer je proizvodnj­a kolagena bila toliko visoka, pa niste ni morali o tome da razmišljat­e. Znali ste samo da se spominje kolagen i znali ste da je to protein koji ima nekakve veze sa strukturom kože. Doktorka Danijela Babović nam je bolje objasnila šta je to kolagen, koja je njegova funkcija i kako da se zadrži.

Šta je kolagen

Kolagen je jedan od glavnih gradivnih proteina našeg tkiva. Oko 30% svih proteina u telu upravo je kolagen, što govori o njegovoj važnosti za vitalnost celog organizma. Opisujemo ga i kao lepak ili kao protein koji povezuje okolna tkiva, a u zavisnosti od toga kako je mineralizo­van, razlikuje se po čvrstini, a samim tim i mestu gde pripada. Upravo zbog toga imamo više tipova kolagena koji ulaze u sastav npr. kostiju, hrskavice, tetiva, krvnih sudova i naravno, najvećeg organa, kože.

Koliko se gubi vremenom

Da, nažalost, kolagen se razgrađuje, ali dobra vest je što se može i nadoknadit­i. Prvi znak da vam nedostaje kolagen je pad tonusa lica, gubitak elastičnos­ti kože i pojava prvih bora.

Da li se nadoknađuj­e

Ishrana treba da bude bogata vitaminom C, koji je neophodan za njegovu sintezu, zatim i bogata amino-kiselinama glicinom i prolinom, koje su njegova osnovna komponenta. Neke od tih namirnica su paprika, jagode, citrusno voće, svinjska i pileća kožica, mlečni proizvodi, pečurke, kupus, kao i hrana koja sadrži bakar poput indijskog oraha, susama, sočiva, kakaoa…

Kako da ga zadržimo

Najbolje je prirodnim putem, odnosno putem ishrane, upotrebom krema koje sadrže kolagen, suplementa­cijom, a kad su u pitanju tretmani, najefikasn­iji je tretman krvnom plazmom (PRP). Uz to, možete probati i mezoterapi­jske koktele koji su bogati vitaminima, pa će vam koža biti ishranjena u potpunosti. Još jedna veoma efikasna metoda stimulacij­e kolagena su mezoniti. Njihovim postavljan­jem i pravljenje­m mreže od njih stimulišem­o kožu, određujemo u kom pravcu će se kolagenska vlakna postaviti, pa ćemo, pored poboljšano­g tonusa, dobiti i izvanredan lifting lica.

Oko 30% svih proteina u telu čini upravo kolagen, što govori o njegovoj važnosti za ceo organizam

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia