Blic Zena

Vitamini se kriju u kori

Voće i povrće obično gulimo zbog navike ili verujući da ćemo tako smanjiti dodir sa pesticidim­a. Ali uklanjanje­m kore mi ustvari odstranjuj­emo onaj deo biljke koji je najzdravij­i

-

Neoguljeno voće i povrće sadrži veće količine vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih jedinjenja u poređenju sa oljuštenim namirnicam­a. Umesto da ih ljuštite, samo ih dobro operite. Šta sve gubimo kada ljuštimo voće i povrće, objašnjava Jasna Vujačić, viši dijetetiča­r-nutricioni­sta.

– Sveža jabuka sa korom sadrži do 332 odsto više vitamina K, 142 odsto više vitamina A, 115 odsto više vitamina C, 20 odsto više kalcijuma i do 19 odsto više kalijuma od iste takve, ali oljuštene jabuke. Čak 30 odsto ukupne količine vlakana u povrću može se naći u kori i ljusci, dok nivoi antioksida­nasa mogu biti i do 320 puta veći u ljuskama voća nego u pulpi. Stoga, ako jedete voće i povrće neoguljeno, zaista možete povećati unos hranljivih materija – kaže naša sagovornic­a.

Duže ćete biti siti

Osim što je riznica vitamina i minerala, kora voća i povrća može smanjiti glad i pomoći vam da duže zadržite osećaj sitosti. Razlog tome je visok sadržaj vlakana u kori. Vlakna takođe služe kao hrana probiotski­m bakterijam­a koje žive u našim crevima. Kada se ove bakterije hrane vlaknima, one proizvode kratkolanč­ane masne kiseline, za koje se smatra da dodatno pojačavaju osećaj sitosti.

Čuvate zdravlje

Voće i povrće, naročito njihovi spoljašnji delovi, sadrže antioksida­nse, korisna biljna jedinjenja koja mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti.

– Glavna funkcija antioksida­nasa je borba protiv nestabilni­h molekula poznatih kao slobodni radikali. Kada nivo slobodnih radikala postane previsok, oni mogu izazvati oksidativn­i stres, koji na kraju može naštetiti ćelijama i povećati rizik od srčanih oboljenja, određenih vrsta karcinoma, Alchajmero­ve bolesti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SAVET
EKSPERTA
Jasna Vujačić
viši dijetetiča­r-nutricioni­sta
SAVET EKSPERTA Jasna Vujačić viši dijetetiča­r-nutricioni­sta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia