Blic Zena

Heljdin med je superhrana

Ova žitarica je puna vitamina i minerala, pa i ne čudi što je njen med taman, jak, aromatičan i superzdrav

- B. G.

Nije slučajno što se na pomen heljde odmah pomisli na zdravu ishranu. Naučno je dokazano da ovaj trouglasti plod ima lekovita svojstva. Preporučuj­e se upotreba oljuštenog zrna ili heljdinog brašna, koje ne sadrži gluten.

U ishrani se koriste oljušteno zrno i brašno od kog se mogu pripremiti hleb, kačamak, palačinke i određena testa, dok se u Aziji od brašna pripremaju i suše rezanci. Odlično se kombinuje sa povrćem, gljivama i drugim žitaricama, pa se sve češće stavlja i u variva.

Glavni sastojci zrna heljde su ugljeni hidrati, belančevin­e i biljno ulje, dok od minerala najviše ima kalijuma, fosfora i kalcijuma, a nisu zanemarlji­ve ni količine magnezijum­a, natrijuma i gvožda. Heljda sadrži i mikroeleme­nte kao što su jod, cink, brom, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P, koja predstavlj­a lekovito sredstvo za mnoge bolesti savremenog doba.

Heljda je bogata lizinom, esencijaln­om amino-kiselinom značajnom za rast kostiju i obnavljanj­e krvi. Ona jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor i povećava lučenje urina.

Odlična je za pamćenje i koncentrac­iju, snižava pritisak, leči arterioskl­erozu i zatvor. Delotvorna je i u lečenju bolesti pluća i bubrega. Doprinosi pravilnom radu creva, a pogodna je za vegetarija­nsku ishranu jer sadrži znatne količine proteina.

Heljda je jedna od najmedonos­nijih biljaka, a heljdin med je veoma hranljiv, taman, jak i aromatičan. Proizvodi se kao med jednog cveta, pa je bolji i kvalitetni­ji od drugih, slađih vrsta meda. Heljda se smatra veoma zdravom, pa ima smisla što i med od heljde takođe spada u superhranu.

Heljda je među retkim biljkama kod kojih se koristi svaki deo i koja ne daje nikakav otpad. Sa dalekog istoka su do nas došli i jastuci punjeni ljuskama heljde, za koje se takođe tvrdi da su najbolji izbor za osobe koje pate od alergija

 ?? ?? Od cvetova heljde
pravi se čaj za lečenje bronhitisa i
disajnih puteva
Od cvetova heljde pravi se čaj za lečenje bronhitisa i disajnih puteva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia