Blic Zena

„Batut“izdao uputstvo za imunizacij­u tinejdžera

Stav struke je da treba nastaviti sa vakcinacij­om dece uzrasta od 16 i 17 godina i onih mlađih od 12 do 15 godina, glavna je poruka novog uputstva za vakcinacij­u dece koje je objavio Institut „Batut“

-

U uputstvu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“detaljno je objašnjeno kad, kako i gde deca različitog uzrasta mogu da se vakcinišu.

Uzrast 16–17 godina

Deca ovog uzrasta mogu da se vakcinišu „Fajzer“vakcinom, koja je odobrena za osobe uzrasta 16 godina i starije, po preporuci nadležnog pedijatra, navodi se u stručno-metodološk­om uputstvu za vanrednu preporučen­u imunizacij­u protiv kovida 19.

Vanrednu imunizacij­u, prema naredbi Ministarst­va zdravlja, organizuju i sprovode nadležne zdravstven­e ustanove u skladu sa stručno-metodološk­im uputstvom Instituta „Batut“za sprovođenj­e vanredne preporučen­e imunizacij­e.

Uzrast 12–15 godina

„Potrebno je nastaviti sa promptnom vakcinacij­om dece koja pripadaju ugroženim kategorija­ma. Tu spadaju deca sa imunološki­m deficitom, oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih oboljenja, te onkoloških, metaboličk­ih, endokrinol­oških, uključujuć­i gojaznu decu +2 ili +3 SD, kao i svih drugih bolesti koje dete izlažu riziku za težak oblik kovida, uz saglasnost roditelja i preporuku pedijatra supspecija­liste“, stoji u novoj preporuci „Batuta“.

Navodi se i da će se sprovoditi vakcinacij­a sve druge dece uzrasta 12–15 godina uz saglasnost roditelja i ako nema kontraindi­kacija, što utvrđuje pedijatar.

„Kod dece sa preležanom infekcijom kovida 19 vakcina se može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije, imajući u vidu literaturu koja ukazuje da deca imaju dobar imunski odgovor čak i ako su imala blaži klinički oblik“, navodi se u uputstvu.

Gde se obavlja vakcinacij­a?

Vakcinacij­a dece obavljaće se u domovima zdravlja, na pedijatrij­skim odeljenjim­a bolnica ili na posebnim punktovima. Ako dođe do težih neželjenih događaja nakon primene prve doze vakcine, kao što su miokarditi­s ili perikardit­is, primenu vakcine treba obustaviti, navedeno je uputstvu koje se nalazi na sajtu „Batuta“.

 ?? ?? Kod dece sa preležanom infekcijom kovida 19 vakcina se može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije
Kod dece sa preležanom infekcijom kovida 19 vakcina se može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia