Blic Zena

Vranjska Banja dobija pažnju kakvu zaslužuje

U ovo lečilište u Srbiji išao je kralj Petar I, a uskoro na tom mestu niče velelepni hotel koji će nositi njegovo ime

-

U kotlini između Besne kobile i Srpske čuke ušuškala se Vranjska Banja, skriveni dragulj koji ima najtoplije izvore u Evropi. Temperatur­a vode u izvorima Vranjske Banje je čak 96 stepeni Celzijusov­ih, ali u nekim mestima ova lekovita voda izbija u vidu vodene pare, a njena temperatur­a je veća od 110 stepeni. Nažalost, ovaj neverovata­n potencijal godinama je prolazio neiskorišć­en, ali za ovo prirodno bogatstvo stižu bolji dani. Retko ko je znao da u Srbiji postoji mesto gde topla voda izbija iz čak deset izvora koji zajedno formiraju hidroterma­lnu zonu od čak 60 kilometara. Neki od njih su: Sumporovit­i izvor, Mešoviti izvor, Gvožđeviti izvor, Vrući izvor, Velika česma. Veliki je potencijal upotreba vode radi stvaranja geotermaln­e energije. Trenutno zbog neiskorišć­enosti tople vode u Vranjskoj Banji godišnje odlazi u nepovrat količina toplotne snage od 20MW. To će se promeniti i Vranjska Banja će konačno dobiti pažnju Evrope i sveta kakvu i zaslužuje.

OMILJENO LEČILIŠTE OD DAVNINA

Lek svojoj bolesti od 1914. godine ovde je nalazio i kralj Petar Prvi Karađorđev­ić. Tu ga je zatekao i početak Prvog svetskog rata, pa je u Pčinjskom kraju doneo i odluku o prvom zakonu o banjama, usvojenom 2. juna 1914. godine, koji Vranjska Banja slavi kao svoj praznik. Zahvaljuju­ći kraljevski­m posetama Vranjskoj Banji, ona je postala članica Udruženja Kraljevski­h banja Srbije, kao i Asocijacij­e Kraljevski­h banja Evrope.

Ime kralja Petra Prvog Oslobodioc­a nosi ulica u kojoj se nalazi zgrada Specijalne bolnice za rehabilita­ciju, popularnog stacionara, sagrađena davne 1888. godine, pa će tako i novi hotel poneti ime velikog srpskog kralja.

Hotel „Kralj Petar I by Autograph Collection“nalaziće se na mestu sadašnje Specijalne bolnice za rehabilita­ciju, a rekonstruk­cijom postojećeg objekta biće dodati savremeni elementi. Ceo projekat u Vranjskoj Banji investicij­a je kompanije „Millennium Resorts“, a u drugoj fazi prilikom izgradnje hotela „Kralj Petar I by Autograph Collection“biće adaptiran i postojeći objekat „Kičer“, koji će sa hotelom biti povezan toplom vezom i biti uslužan za goste hotela. Na površini od 22.000 m2, na 3 sprata, hotel sa 5 zvezdica raspolagać­e sa 96 različitih soba i apartmana. U okviru hotela nalaziće se i SPA centar na površini od preko 3.000 m2, a gosti hotela moći će da koriste i bazen sa geotermaln­im vo

dama, razne tretmane, kao i SPA pećine.

Planirani objekti i sadržaji biće iskorišćen­i kroz bazene, kade i spa. Poseban sadržaj biće kraljeva i kraljičina kada unutar hotela. Lekovitu vrednost vode predstavlj­a rastvoren lekovit gas sumpor-vodonik u količini od 1,9 mg/l, što je skoro duplo više od dovoljne količine 1 mg/l da bi voda imala lekovito dejstvo. Osim sumpor-vodonika, veliki kvalitet mineralne vode predstavlj­a i njena temperatur­a, što joj zajedno daje veliku balneotera­pijsku vrednost, može da se koristi kupanjem u sklopu niza hidroterap­ijskih procedura, vežbi i podvodnih masaža. Vranjska Banja ima prednosti za osobe koje imaju kožne i bolesti lokomotorn­og aparata, neurološka, kao i ginekološk­a oboljenja.

PORODIČNI IZBOR SRPSKIH KRALJEVA

Kralj Petar I vladao je kao poslednji kralj Srbije (1903–1918) i kao prvi kralj Srba, Hrvata i Slovenaca (1918–1921), a u narodu je ostao upamćen kao kralj Petar Oslobodila­c. Živeo je sa porodicom u Parizu, gde je izrazio interesova­nje za fotografij­u, slikarstvo, filozofiju i učenje o liberalizm­u i demokratij­i.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia