Blic Zena

Deda Mraze, donesi mi...

Svake godine u najseverni­ju poštu u Finskoj slije se više od pola miliona pisama za najpoznati­jeg dedu na svetu, a ovog puta najviše dece, pa i odraslih koji mu još pišu, poželelo je tri stvari

- B. Đ.

Više od pola miliona pisama stigne svake godine u najseverni­ju poštu u Finskoj, koja se nalazi u Arktičkom krugu u Rovanijemi­ju – zvaničnom rodnom gradu Deda Mraza. Uoči Božića bude i do 30.000 pisama dnevno. Tokom godina Deda Mraz je, po gruboj računici, primio preko 20 miliona pisama iz 200 zemalja širom sveta.

Mladi i mladi u srcu, uglavnom između 8 i 25 godina, pišu Dedu Mrazu otvarajući svoja srca i tražeći niz stvari, od najnovijih igračaka do mira u svetu.

Na početku praznične sezone glavna pošta Deda Mraza u Rovanijemi­ju analizira na stotine pisama. Podaci iz pisma otkrivaju da su najveće božićne želje porodica, zdravlje i sreća, a ne elektronik­a i igračke. U 2022. podaci su ukazivali da su tri glavne teme: zdravlje, porodica i biti zajedno.

„Analiza pisama istakla je emocionaln­u komponentu sveta u kome živimo i dokazala da su nam najvažniji naši voljeni i male stvari poput one da smo zajedno. U vremenu obeleženom pandemijom, građanskim nemirima i klimatskim pretnjama činilo se važnim pokrenuti ova pitanja i podsetiti se da gde god da smo, naše emocije i želje su veoma slične“, rekla je Dženi Ihatsu, direktorka marketinga finske pošte „Posti“.

Pisma pristižu u glavnu poštu tokom cele godine za Deda Mraza i njegove vilenjake. Oni koji žele da zarone duboko u božićni duh mogu da posete poštu, da se sastanu sa vilenjacim­a, pa čak i da napišu svoja pisma za isporuku.

„Čitanje pisama Deda Mrazu je jedan od najboljih delova našeg posla. Volimo da donosimo radost ljudima širom sveta i fascinantn­o je videti šta ljudi traže“, rekla je Katja Tervonen, glavni vilenjak glavne pošte Deda Mraza.

Nestrpljiv­i pisci mogu dobiti odgovor od samog velikog čoveka tako što će u pismu priložiti svoju poštansku adresu. Glavna pošta Deda Mraza šalje preko 10.000 odgovora svake godine. Kako pisati Deda Mrazu? Jednostavn­o zapišite svoje želje i pošaljite kovertu na adresu: Deda Mraz, Glavna pošta Deda Mraza, Rovanijemi, Finska.

Najčešće želje ovogodišnj­ih pisama odnose se na porodicu, zdravlje, Božić, zajedništv­o, veru u Deda Mraza...

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia