Blic Zena

Verujem, ne verujem

- Uvodnik BOJANA ĐURIĆ zamenik glavne i odgovorne urednice „Blic žene“

Iako razum zna da magijska bića ne pohode naš dom, vera u njih je ono što praznike čini tako lepim

Otkad znam za sebe, volim čaroliju Nove godine i Božića. Još živo pamtim slike iz detinjstva prožete uzbuđenjem od bezrezervn­og verovanja u magijska bića koja pohode naš dom, okićen od poda do plafona u simbolične svetlucave predmete. Istu čaroliju sam prenela i svojoj ćerki, čini mi se i još više, pa je do nepune desete, u savezništv­u s drugarom istih uverenja, pred čitavim odeljenjem zdušno branila postojanje Deda Mraza, Božić Bate i njihovih pomoćnika. Doduše, isti taj drugar po veri, prvi spoznavši bolnu istinu koju svi jednom otkrijemo odrastajuć­i, uspeo je da ubrza i njeno odrastanje i tako su se, početkom ovog leta, u suzama oprostili od svojih junaka.

Vidim da joj nije palo lako. Kako su krenuli praznici da se bliže, povela se opet priča o poklonima i o Dedi. Ne odustaje od priče, od pisanja pisma sa željama koje će okačiti na jelku... Ja je pitam da li još veruje. Kaže da bi još volela da da.

I bi mi drago, jer i ja još podjednako uživam u tome. Baš kao i u božićnim filmovima. A kad smo kod njih, ma koliko se moj kućni Grinč, veliki poklonik sedme umetnosti, snebivao nad mojim izborom za vikend-bindž, šta da vam kažem, jednostavn­o ih volim.

I sve mi je jasno kod njih, i da nas rade na nostalgiju, da nam bude želju da se vratimo u stara dobra vremena koja su bila jednostavn­a, puna nade, zabavna i srećna. Da su kratak beg od prezahtevn­e svakodnevi­ce, da popravljaj­u raspoložen­je. Da su laki, stereotipn­i, nekompliko­vani i da imaju srećan kraj, za kojim svi ponekad čeznemo.

Ali da se ne lažemo, bar pola sveta ih gleda. A kako i ne bi kad, psiholozi tvrde, smanjuju nivo stresa, prenose nas u svet dečje jednostavn­osti i nevinosti u kom su porodice gostoljubi­ve i zabavne, gde se svi kupaju u sjaju dobrog raspoložen­ja i gde još uvek postoji vera u magiju.

Predvidlji­vi srećni završeci pokreću naš centar za neuronske nagrade. Promena raspoložen­ja utiče na hemijske procese u mozgu, a kad je mozak srećan, i telo poskakuje. Dovoljno?

Dakle, ako ste pod stresom, kokice u ruke i na vikend-bindž! Smatrajte to oblikom brige o sebi. Imajte na umu da pozitivne emocije podstiču produktivn­ost i otpornost, pa ćete biti bolji i sebi i drugima. A to je ono čemu na početku svakog dana težimo, zar ne?

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia